Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al Comisiei Europene, Federica Mogherini a afirmat, vineri, la Bucureşti, că România are un rol special în elaborarea politicii UE legate de zona Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România are un rol special de jucat când vine vorba de Mării Negre şi de contribuţiile României în această zonă strategică pentru noi toţi. Mulţumim pentru contribuţia la conturarea unei abordări comune a Uniunii Europene”, a declarat Federica Mogherini, după întrevederea pe care a avut-o cu Lazăr Comănescu, ministrul român de Externe.

De altfel, situaţia din vecinătatea estică a Uniunii Europene a fost unul din subiectele de discuţie dintre cei doi diplomaţi, cu accent pe contribuţia României. Lazăr Comănescu a reiterat importanţa pe care o are pentru ţara noastră susţinerea parcursului european al Moldovei şi a subliniat progresele făcute de către autorităţile de la Chişinău în implementarea recomandărilor UE.

Totodată, Comănescu şi Mogherini au avut un schimb de opinii, legat şi de vecinătatea sudică, acordându-se o atenţie specială conflictului din Siria, procesului de pace din Orientul Mijlociu şi problemei migraţiei.

Subiectul evoluţiilor din Republica Moldova a fost discutat de Mogherini şi în întrevederea anterioră întâlnirii cu Comănescu, anume cea cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Preşedintele Kluas Iohannis a declarat după întrevederea cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, că au căzut de acord că ar fi incorect ca România şi Uniunea Europeană să se amestece în procesul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, adăugând că acest lucru ar fi ”inadmisibil”, dar se va acorda atenţie procesului electora fără însă vreo implicare pentru vreunul din candidaţi.

”În ce priveşte Republica Moldova, în mod natural, tema a fost de mare interes pentru amândoi, pentru că Moldova pentru noi este extrem de importantă, dar şi pentru Uninuea Europeană, Moldova fiind în zona de Est - de asemnea foarte importantă - am convenit să avem o abordare comună în ceea ce priveşte Moldova şi am convenit că această abordare poate să meargă numai în direcţia de a sprijini Moldova să-şi consolideze instituţiile publice, să aibă o viaţă democratică solidă şi să îşi continue în acest fel un parcurs care sperăm noi va fi în continuare cu faţă spre Europa”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul  întrevederii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.