Parlamentul European şi-a exprimat marţi sprijinul larg pentru abordarea comună a UE în combaterea pandemiei şi a solicitat transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor împotriva Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul dezbaterii în plen de marţi, eurodeputaţii au avut un schimb de opinii cu Ana Paula Zacarias, secretar de stat portughez pentru afaceri europene, şi cu Stella Kyriakides, comisar UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Cei mai mulţi dintre eurodeputaţi şi-au arătat sprijinul pentru abordarea unitară a Uniunii Europene, care a asigurat dezvoltarea rapidă a vaccinurilor şi accesul la vaccinuri pentru toţi cetăţenii europeni, se arată într-un comunicat remis News.ro. În acelaşi timp, ei au deplâns „naţionalismul în materie de sănătate”, inclusiv presupusele contracte paralele semnate de statele membre sau încercările de se devansa reciproc. Pentru a susţine povestea europeană de succes, UE trebuie să răspundă cu unitate şi solidaritate, lucrând împreună la toate nivelurile de guvernare, au afirmat eurodeputaţii.

Membrii PE au solicitat ca termenii contractelor dintre UE şi companiile farmaceutice care implică bani publici să fie pe deplin transparenţi.

Eforturile recente ale Comisiei de a permite eurodeputaţilor să consulte un singur contract, incomplet, au fost considerate insuficiente. Eurodeputaţii au reiterat faptul că doar o transparenţă deplină ar putea contribui la combaterea dezinformării şi la consolidarea încrederii în campaniile de vaccinare din întreaga Europă.

Vorbitorii au recunoscut, de asemenea, dimensiunea globală a pandemiei de COVID-19, care necesită soluţii globale. UE are responsabilitatea de a-şi utiliza poziţia de forţă pentru a-şi sprijini vecinii şi partenerii cei mai vulnerabili. Pandemia poate fi depăşită numai după ce toţi oamenii au acces egal la vaccinuri, nu numai în ţările bogate, au adăugat eurodeputaţii.

Dezbaterea a abordat, de asemenea, alte aspecte, precum necesitatea unor date naţionale comparabile şi recunoaşterea reciprocă a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile şi de a creşte viteza vaccinării, precum şi caracterul neconstructiv al acuzelor la adresa UE sau a industriei farmaceutice pentru orice eşec.

Comisia urmează să publice marţi o comunicare suplimentară privind strategia UE referitoare la Covid-19. Liderii UE vor dezbate situaţia actuală a pandemiei în cadrul reuniunii Consiliului European din 21 ianuarie.

Pe 22 septembrie 2020, Parlamentul European a organizat o audiere publică pe tema „Modalităţi de asigurare a accesului cetăţenilor UE la vaccinurile împotriva COVID-19: provocări legate de studii clinice, producţie şi distribuţie”.

În cursul sesiunii plenare din decembrie 2020, PE şi-a exprimat sprijinul pentru autorizarea rapidă a vaccinurilor sigure, iar, pe 12 ianuarie 2021, eurodeputaţii au acuzat lipsa de transparenţă ce a alimentat incertitudinea şi dezinformarea cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19 în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.