Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut sâmbătă o întrevedere cu omologul din Ucraina, Andrii Taran, discuţiile incluzând evoluţiile recente ale situaţiei de securitate regională şi stadiul şi perspectivele relaţiilor de cooperare româno-ucrainene în domeniul apărării. Cei doi miniştri au semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Discuţiile bilaterale au inclus teme comune de interes şi au vizat, în principal, evoluţiile recente ale situaţiei de securitate regională. De asemenea, au fost abordate şi subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele relaţiilor de cooperare româno-ucrainene în domeniul apărării. Ministrul Ciucă a asigurat partea ucraineană de sprijinul României în procesul de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului NATO - Ucraina şi în domeniul învăţământului militar”, potrivit unui comunicat al MApN.

Cei doi oficiali au decis continuarea dialogului politico-militar şi identificarea de noi proiecte comune, în vederea consolidării relaţiilor de cooperare în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât şi în formatele regionale şi în cadrul organizaţiilor internaţionale.

În ceea ce priveşte procesul de instruire în comun, cei doi oficiali au trecut în revistă concluziile exerciţiului Sea Breeze 20, desfăşurat în luna iulie, şi au discutat despre exerciţiul „Blonde Avalanche”, care va avea loc în perioada 6 -11 septembrie în facilităţile de instruire ale Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila. În context, ministrul apărării naţionale a răspuns invitaţiei omologului ucrainean de participare a militarilor români la exerciţii care sunt programate în această toamnă în ţara vecină.

”La finalul întrevederii, ministrul Ciucă şi ministrul Taran au semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare. Acordul va contribui la întărirea cooperării bilaterale prin crearea cadrului legal necesar instituţiilor şi agenţilor economici din cele două ţări pentru dezvoltarea de proiecte comune în domenii cum ar fi achiziţia, reparaţia şi modernizarea de armament şi de tehnică militară, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul tehnico-militar şi schimbul de informaţii şi de experienţă în standardizarea, codificarea şi controlul calităţii tehnicii militare”, precizează MApN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.