Reforma privind legislaţia penală din România slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave, afirmă Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri. Tot vineri a fost adoptată cu unele amendamente opinia preliminară din iulie referitoare la legile justiţiei. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că, într-o lume normală, este inadmisibil ca preşedintele să aştepte demisia ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justiţiei. Tot vineri seară, Ludovic Orban a declarat că PNL o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la respectarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia în procesul de refacere a legilor justiţiei. El a mai spus că „e prea puţin demisia lui Tudorel Toader” şi că ar fi de fapt nevoie de o „resetare” în ceea ce priveşte partidele de la putere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Toader: Într-o lume normală este inadmisibil ca preşedintele să aştepte demisia ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate sau elaborate de MJ CITEȘTE ȘI Preşedintele Iohannis, după punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia: Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie

UPDATE - PNL o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în refacerea legilor justiţiei

PNL o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la respectarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia în procesul de refacere a legilor justiţiei, a anunţat vineri Ludovic Orban. El a mai spus că „e prea puţin demisia lui Tudorel Toader” şi că ar fi de fapt nevoie de o „resetare” în ceea ce priveşte partidele de la putere.

„PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în procesul de refacere a legilor justiţiei şi în procesul de redezbatere a modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală sau dacă nu intenţionează acest lucru. Vremea dublului limbaj într-un fel la nivel european şi alt fel pe plan intern s-a terminat. România nu mai poate sta la cheremul personal al lui Dragnea şi Tăriceanu. Noi vom adopta o declaraţie angajament şi eu personal o voi semna. Voi solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similar, pentru că este timpul să facem o diferenţă clară între cei care vor binele României şi cei cărora nu le pasă decât de interesul personal”, a declarat vineri, în Parlament, Ludovic Orban.

Întrebat dacă ar trebui ca Tudorel Toader să rămână în funcţia de ministru al Justiţiei în urma acestui scandal, Orban a spus că demisia sa ar fi o măsură insuficientă, fiind necesară mai degrabă o „resetare” în ceea ce priveşte partidele de la putere.

„Am cerut demisia ministrului Justiţiei în repetate rânduri, dar de data asta este de o răspundere politică mult mai amplă, pentru că toate aceste modificări care sunt contra firii, care riscă să ne pună pe coji de nucă în Europa sunt rezultatul PSD-ALDE. E mult prea puţin demisia lui Tudorel Toader. Este necesară o resetare”, a spus Orban.

Comisia de la Veneţia: Reforma privind legislaţia penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave

"Într-o opinie adoptată vineri, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propuneri legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească şi care să se conformeze recomandărior Curţii Constituţionale, având în vedere că în 12 octombrie CCR a stabilit că peste 60 de articole ale proiectului de modificare a Codului de procedură penală sunt neconstituţionale, în timp ce constituţionalitatea amendamentelor la Codul penal urmează să fie analizată mai târziu luna aceasta.

De asemenea, Comisia a adoptat cu câteva amendamente opinia preliminară emisă în iulie cu privire la legile justiţiei, opinie potrivit căreia aceste legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei anticorupţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.