Comisia Europeană a adoptat luni două decizii prin care emite o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plăţii în valoare de 37,2 milioane de euro către România, fără prefinanţare, şi a plăţii în valoare de 714 milioane de euro către Portugalia şi a plăţii după ce a recunoscut progresele înregistrate de ambele ţări în implementarea planurilor de redresare şi rezilienţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, Comisia constatase că anumite jaloane şi ţinte nu fuseseră atinse în mod satisfăcător în cea de a doua cerere de plată a României şi în cea de a treia şi a patra cerere de plată în cazul Portugaliei.

37,2 milioane de euro ca urmare a măsurilor de promovare a tranziţiei verzi în România

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Comisia a constatat că două jaloane specifice din cea de a doua cerere de plată a României nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Acest fapt a dus la reţinerea unei sume de 53,4 milioane EUR. După suspendarea iniţială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de 6 luni. Acum, Comisia a constatat că România a luat măsuri pentru a se asigura că o parte din jaloanele restante au fost îndeplinite în mod satisfăcător.   

În iunie 2023 s-a considerat că jalonul 129, legat de capacităţile de producţie a hidrogenului verde, precum şi jalonul 133, privind investiţiile în instalaţii de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon, nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis ţării să primească o plată parţială pentru jaloanele şi ţintele care fuseseră atinse în mod satisfăcător, acordându-i totodată timp suplimentar pentru a îndeplini cerinţele restante.  

”Utilizând calendarul prelungit, România a implementat o serie de acţiuni eficace, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, propune acum deblocarea sumei de 17,8 milioane EUR care corespunde acestui jalon”, precizează CE.

În ceea ce priveşte jalonul 129, Comisia a informat România că îl consideră în continuare ca nefiind îndeplinit în totalitate în mod satisfăcător, recunoscând totuşi progresele realizate pentru finalizarea acestuia. România are acum la dispoziţie două luni pentru a trimite observaţii suplimentare Comisiei, după care se poate încă lua o decizie cu privire la eliberarea sumei restante aferente jalonului 129. 

Planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR sub formă de granturi şi de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme şi de investiţii menite să consolideze economia ţării. Comisia a plătit României peste 9,41 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 33 % din totalul fondurilor prevăzute în planul României, fiind îndeplinite 14 % din toate jaloanele şi ţintele din plan. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.