Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind protecţia informaţiilor confidenţiale de către instanţele naţionale în cadrul procedurilor de asigurare a respectării legislaţiei UE în materie de concurenţă la nivel privat, a anunţat luni instituţia. Directiva privind acţiunile în despăgubire pentru încălcarea normelor antitrust ajută cetăţenii şi întreprinderile care sunt victime ale încălcării normelor antitrust ale UE să ceară despăgubiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia CE, vine ca urmare a unei consultări publice specifice, lansată de Comisia Europeană pe 29 iulie 2019, „prin care părţile interesate au fost invitate să îşi prezinte observaţiile cu privire la proiectul de comunicare. Pe parcursul consultării publice, Comisia a primit contribuţii de la diverse părţi interesate care au confirmat necesitatea unor orientări suplimentare în ceea ce priveşte divulgarea elementelor de probă”, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene remis luni News.ro.

În această privinţă, este probabil ca instanţele naţionale să primească cereri de divulgare a elementelor de probă care conţin informaţii confidenţiale. Conform Directivei privind acţiunile în despăgubire pentru încălcarea normelor antitrust, statele membre trebuie să se asigure că instanţele naţionale au competenţa de a dispune divulgarea acestor elemente de probă, cu condiţia ca cererea pentru acordarea de despăgubiri să fie plauzibilă, elementele de probă solicitate să fie relevante, iar cererea de divulgare să fie proporţională.
 
„În cazul în care aceste condiţii sunt îndeplinite, iar măsurile de protecţie a informaţiilor confidenţiale sunt în vigoare, instanţele naţionale pot dispune divulgarea probelor. În acelaşi timp, în conformitate cu Directiva privind acţiunile în despăgubire pentru încălcarea normelor antitrust, statele membre trebuie să se asigure că instanţele naţionale dispun de măsuri eficace de protejare a unor astfel de informaţii confidenţiale”, mai indică sursa citată.
 
Între legislaţiile naţionale pot exista diferenţe în ceea ce priveşte accesul la informaţiile confidenţiale şi protecţia acestora. Este foarte important ca instanţele naţionale să găsească un bun echilibru între dreptul reclamanţilor de a avea acces la informaţii relevante şi dreptul uneia dintre părţi de a-şi proteja informaţiile confidenţiale.
 
„Pentru a sprijini instanţele naţionale în îndeplinirea acestei sarcini, Comisia a adoptat o comunicare prin care urmăreşte să ofere instanţelor naţionale orientări practice în ceea ce priveşte selectarea unor măsuri de protecţie eficace, luând în considerare, printre altele, circumstanţele specifice ale cazului, tipul de informaţii solicitate, amploarea informaţiilor urmând a fi divulgate, părţile implicate şi relaţiile vizate, precum şi eventualele sarcini administrative şi implicaţii în materie de costuri”, conform sursei menţionate.
 
Comunicarea prezintă o serie de măsuri (de exemplu expurgări, cercuri de confidenţialitate, consultarea unor experţi, audieri cu uşile închise) la care instanţele naţionale pot recurge, în funcţie de cadrul lor procedural, pentru a proteja informaţiile confidenţiale în contextul cererilor de divulgare atât pe parcursul procedurii, cât şi după închiderea acesteia; comunicarea precizează, de asemenea, modul şi momentul în care astfel de măsuri ar putea fi eficace.
 
Aceasta nu are un caracter obligatoriu pentru instanţele naţionale şi nu modifică normele procedurale aplicabile procedurilor civile în diferitele state membre, mai arată comunicatul de presă al CE.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.