Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat, vineri, la Bucureşti, că nu se va pronunţa asupra persoanei care ar trebui să fie desemnată procuror-şef european, dar a precizat că trebuie găsit „cel mai bun şef” şi că se pun mari speranţe în activitatea Parchetului european în domeniul combaterii corupţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebată de jurnalişti cum ar fi privit la nivelul UE faptul că România nu susţine candidatura Codruţei Kovesi şi dacă, personal, consideră că fosta şefă a DNA ar fi potrivită pentru poziţia de şef al Parchetului European, Jourova a spus că procedura este în curs şi nu se antepronunţă.
 
„Nu am discutat-o astăzi (candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European - n.r). Cred că autorităţile române trebuie să-şi pună această întrebare. Eu nu voi comenta asupra acestui lucru. Dna Kovesi este unul dintre cei trei candidaţi propuşi de o comisie de experţi. Procedura este în desfăşurare şi ţine de Parlamentul European şi de statele membre să se ocupe de procedura transparentă... Trebuie să găsim cel mai bun şef pentru Parchetul European. Avem speranţe mari că acest parchet va consolida activitatea de urmărire a infracţiunilor împotriva intereselor UE, a corupţiei, deci va trebui să găsim cea mai potrivită persoană, dar cine va fi aceasta, veţi înţelege, că nu mă voi pronunţa”, a răspuns comisarul european, într-o conferinţă de presă comună cu ministru Justiţiei, Tudorel Toader, după Consiliul JAI.
 
Întrebat dacă îşi menţine poziţia de a nu o susţine pe Kovesi, Toader a răspuns: „Poziţia mea este cea pe care am exprimat-o, şi anume în preşedinţia României la Consiliul Uniunii şi vorbind de Consiliul JAI intră competenţa pentru înfiinţarea colegiului EPPO (Parchetul european - n.r.) şi pentru operaţionalizarea Parchetului european în noiembrie 2020. Numirea procurorului-şef al Parchetului European este într-o competenţă partajată între Parlament şi Consiliu, ori eu, noi suntem în numele Consiliului“.
 
Chestionat de asemenea ce mandat îi va fi dat ambasadorului României la Bruxelles când se va discuta în COREPER despre şeful Parchetului European, Tudorel Toader a replicat: „Credeţi că eu mă pot substitui Guvernului şi primului ministru? Ctegoric nu. Eu cel mult pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere. Chestiunea nu este peste mult timp. Dar în momentul în care ambasadorul României va primi un mandat în acest sens îl va primi de la Guvern prin dna prim-ministru, şi nu prin ministrul Justiţiei“.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.