Bugetul Uniunii Europene pe anul 2020 a fost aprobat, miercuri, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, cu 543 voturi „pentru”, 136 „împotrivă” şi 23 de abţineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votul este final.

Împotriva proiectului depus de Monika Hohlmeier şi Eider Gardiazabal Rubial s-au exprimat europarlamentari din grupul ECR (conservatori şi reformişti), majoritatea grupurilor GUE/ NGL (stânga) şi ID (Identitate şi democraţie), NI (neafiliaţi), dar şi trei social-democraţi.

Preşedintele Comisiei bugetare, Johan Van Overtveldt, a declarat la dezbaterea de dinaintea votului: „Săptămâna trecută am ajuns la un acord şi asta a dus la discuţii între Consiliu şi Parlamentul European. Avem un buget orientat asupra viitorului, un buget care să răspundă nevoilor oamenilor. Este un pas pentru planul de finanţare multianual”.

Mediul, energia, inovaţia, infrastructura, programe ca Erasmus, securitatea şi migraţia se numără între priorităţi.

Raportorul Monica Hohlmeier a subliniat că au fost alocaţi cu 850 de milioane de euro mai mult pentru cercetarea în domeniul climatologic şi inovaţie, a mulţumit celor care au spijinit proiectul şi a amintit că Danemarca, Austria, Olanda şi Suedia au votat împotriva acestui proiect de buget.

Acestea au considerat că o creştere anuală a unor programe trebuie făcută realist şi nu dincolo de ceea ce poate fi justificat. Acordurile anterioare trebuie respectate, au mai transmis într-un comunicat comun.

În cazul în care Marea Britanie nu va părăsi blocul comunitar la 31 ianuarie 2020, acest plan bugetar va fi folosit şi pentru 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.