Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi l-a asigurat de întreg sprijinul pentru îndeplinirea obiectivelor Alianţei, precum şi de continuitatea politicilor şi angajamentelor ţării noastre în cadrul NATO, astfel cum este prevăzut de programul de guvernare al noului Guvern de la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cei doi oficiali au trecut în revistă priorităţile pentru perioada imediat următoare.

”În acest context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanţa acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre, prin întărirea prezenţei înaintate în partea de sud a Flancului Estic. În acest context, a subliniat importanţa implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniştrii de externe aliaţi în luna aprilie a acestui an, la Washington. Totodată, a subliniat necesitatea unei prezenţe navale NATO crescute în Marea Neagră şi sporirea contribuţiilor aliaţilor la Brigada Multinaţională din România. De asemenea, a informat despre susţinerea de către noul Guvern a continuării angajamentului pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare” a transmis MAE.

Secretarul general Jens Stoltenberg a adresat felicitări noului ministru al Afacerilor Externe pentru preluarea funcţiei şi a mulţumit pentru sprijinul şi contribuţiile României în cadrul NATO, cu referire la implicarea României atât în sudul, cât şi în nordul Flancului Estic, în Polonia, la alocarea a 2% din PIB pentru apărare, la participarea la misiunile NATO din Afganistan şi Kosovo şi a reamintit importanţa pe care o are componenta din România a sistemului NATO antirachetă.

Secretarul general Jens Stoltenberg a reconfirmat, la rândul său, necesitatea implementării tuturor măsurilor adoptate de Alianţă în vederea întăririi securităţii euro-atlantice, inclusiv în zona de sud a Flancului Estic.

Cei doi înalţi oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO din noiembrie şi au evidenţiat importanţa reuniunii şefilor de stat şi de guvern aliaţi, care va fi organizată la Londra, în luna decembrie 2019, pentru avansarea procesului de adaptare a Alianţei. Totodată, au convenit să aprofundeze dialogul, inclusiv cu prilejul reuniunii miniştrilor aliaţi de externe din noiembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.