Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că, în urma atacurilor cu rachete ale Iranului asupra unor baze şi unei regiuni din Irak unde se află o comunitate românească, nu există cetăţeni români printre victime. De asemenea, el spune că nu au existat cetăţeni români la bordul avionului din Ucraina prăbuşit la Teheran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Aurescu a declarat, miercuri, că România a condamnat ferm atacul Ambasadei americane din Bagdad, manifestându-şi îngrijorarea faţă de evoluţiile acestui atac.
 
"După atacul asupra Ambasadei americane din Bagdad, România şi-a exprimat ferm condamnarea sa faţă de această evoluţie. De asemenea, şi-a manifestat îngrijorarea profundă faţă de evoluţiile care au urmat acestui atac şi respectiv măsurilor cu caracter preventiv şi de protecţie pe care SUA le-au luat ulterior. De atunci însă am constatat o serie de alte evoluţii îngrijorătoare şi o escaladare a tensiunilor”, a spus ministrul de externe. 
 
El a precizat că atacurile asupra facilităţilor coaliţiei anti-Daesh din Irak, rezoluţia Parlamentului Irakian ca forţele militare străine să părăsească această ţară şi declaraţia Iranului privind dezangajarea faţă de acordul privind pactul nuclear nu contribuie la o detensionare a situaţiei. 
 
"Am văzut noi atacuri asupra facilităţilor coaliţiei anti-Daesh care acţionează în Irak. În acest context, în ultima perioadă, de asemenea am constatat rezoluţia pe care Parlamentul Irakian a adoptat-o pentru a cere părăsirea de către forţele militare străine a teritoriului irakian ceea ce însă nu contribuie la o detensionare a situaţiei, mai ales având în vedere că forţele coaliţiei împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă Statul Islamic. Am constatat o declaraţie a Iranului prin care îşi dezangajează pe mai departe participarea la acordul cuprinzător privind pactul nuclear, ceea ce de asemenea nu contribuie la o evoluţie pozitivă în acest dosar”, a transmis Bogdan Aurescu.
 
Ministrul a mai spus că nici atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor din Irak nu contribuie la reducerea tensiunilor în zonă. 
 
"În acest context, atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani şi ai coaliţiei împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz şi niciunfel la reducerea tensiunilor în Irak şi în regiune şi dimpotrivă pot conduce la o deteriorare suplimentară a situaţiei de securitate din Irak şi din vecinătate. E vorba de o posibilă deteriorare severă a acestei situaţii, prin urmare România reiterează ferm apelul său la de-escaladare”, a mai declarat ministrul de Externe. 
 
Aurescu a mai spus că militarii români care fac parte din coaliţia anti-Daesh şi comunitatea românească din Erbil nu au fost afectaţi de aceste atacuri. 
 
"Ceea ce putem să mai informăm este că, aşa cum a informat Ministerului Apărării, militarii români care fac parte din coaliţia împotriva Daesh nu au fost afectaţi de aceste atacuri ceea ce este o veste bună. Având în vedere că o serie de rachete au vizat şi regiunea Erbil, unde se găseşte o comunitate de aproximativ 180 de cetăţeni români, prin Consulatul General al României de la Erbil, am putut confirma faptul că cetăţenii români nu sunt afectaţi de aceste evoluţii”, a mai spus Bogdan Aurescu.
 
Ministrul de Externe a mai anunţat că nu există cetăţeni români printre victimele avionului companiei din Ucraina prăbuşit lângă Teheran. 
 
"Nu în ultimul rând, am urmărit cu atenţie evoluţiile legate de prăbuşirea avionului companiei ucrainiene care a avut loc lângă Teheran. Am obţinut lista de pasageri şi putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetăţeni români printre victimele acestui incident nefericit. Am exprimat condoleanţe pentru familiile victimelor acestui eveniment tragic”, a mai declarat Aurescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.