Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, afirmă că este nevoie de demilitarizarea centralei nucleare de la Zaporojie, aflată în prezent sub control militar rusesc, şi trecerea acesteia sub controlul autorităţilor ucrainene. El susţine că acest lucru se poate face prin negocieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Avem o viziune clară: centrala trebuie demilitarizată. Forţele armate ruse trebuie scoase din acea centrală şi acolo trebuie să fie civili. Această centrală trebuie transferată sub controlul autorităţilor ucrainene cărora le aparţine centrala. (...) ”, a afirmat ambasadorul Ucrainei în România, miercuri seară, la Euronews România.
 
El a spus că acest lucru se poate face prin negocieri, apreciind implicarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. 
 
Întrebat dacă acesta ar fi singurul subiect care poate fi negociat cu Federaţia Rusă, ambasadorul a răspuns că şi alte subiecte pot fi negociate, dând exemplul menţinerii coridorului verde care a permis exporturi de cereale dinspre Ucraina. 
 
”Un alt subiect care depinde şi de deciziile de la Moscova este continuarea înţelegerii privind coridorul verde de la porturile Mării Negre ucrainene. Acest acord şi operarea acestui coridor a ajutat la diminuarea problemelor alimentare şi la stabilizarea preţurilor pe piaţa internaţională”, a adăuga Ihor Prokopchuk.
 
El consideră că, din momentul în care au atacat centrala nucleară, ruşii au arătat că ”pot recurge la terorism nuclear şi să creeze ameninţări semnificative pentru populaţia Ucrainei şi a celorlalte ţări”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.