Ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubačić, a declarat, joi, că statele trebuie să răspundă ferm atacurilor cibernetice, arătând că ceea ce ar trebui să îngrijoreze mai mult este că aceste atacuri par a fi cel puţin sponsorizate de state, dacă nu conduse de acestea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Răspunsul nostru (faţă de atacurile cibernetice - n.r.) trebuie să fie categoric şi ferm. Acesta este şi motivul pentru care securitatea şi criminalitatea cibernetică sunt o prioritate pe agenda preşedinţiei Uniunii Europene, deţinută de Olanda", a declarat ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubačić, la dezbaterea "Securitatea cibernetică – de la protecţia individului la securitatea naţională”.

Ea a menţionat că unul dintre obiectivele Olandei este de a ajunge la ”o opinie comună cu privire la jurisdicţia spaţiului virtual”.

"Devenim din ce în ce mai digitalizaţi şi dependenţi de un spaţiu virtual interconectat pentru comunicare, inovare şi dezvoltare. Internetul liber, deschis şi sigur a devenit un bun de nepreţuit pentru dezvoltarea noastră economică, socială şi culturală. Ar trebui să aprofundăm înţelegerea oportunităţilor şi provocărilor impuse de mediul virtual şi să vedem cum anume putem utiliza întregul potenţial al Internetului”, a spus ambasadoarea.

Potrivit acesteia, ”trebuie să ne preocupăm temeinic de aspectele privind securitatea înainte ca un atac cibernetic similar atacurilor teroriste din 11 septembrie să se producă". 

Stella Ronner-Grubačić a afirmat că Olanda a subliniat nevoia de a-şi spori capacitatea de apărare şi de a genera un consens internaţional privind protecţia infrastructurii critice, precum energia, telecomunicaţiile, sistemul bancar, precum şi internetul, în sine, în contextul în care a crescut frecvenţa atacurilor cibernetice îndreptate împotriva infrastructurii civile.

Ambasadoarea Olandei a mai arătat că atacurile cibernetice sunt folosite şi în conflictele politice actuale pentru a-i constrânge pe oponenţi.

”Ştim că grupări teroriste urmăresc să îşi dezvolte astfel de capabilităţi. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze mai mult este că aceste atacuri par a fi cel puţin sponsorizate de state, dacă nu conduse de acestea. Putem spune că aceste atacuri cibernetice sunt folosite în conflictele politice actuale pentru a-i constrânge pe oponenţi", a mai afirmat ambasadoarea Olandei. 

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, în parteneriat cu Ambasada Regatului Ţărilor a organizat joi, dezbaterea cu tema "Securitatea cibernetică – de la protecţia individului la securitatea naţională”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.