Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a vorbit despre importanţa programului "Swap to Stop" pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice. Acest program promovează vapatul ca o alternativă mult mai sigură la fumat şi face parte dintr-o strategie care încurajează adulţii să facă alegeri în cunoştinţă de cauză, mai degrabă decât să impună interdicţii care îi lasă cu opţiuni limitate, scrie editorul politic Nick Powell.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atunci când premierul Sunak a fost interpelat la Westminster cu privire la modul în care Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ar putea fi scutit de presiunile tot mai mari, acesta a pus politica antifumat în centrul răspunsului său. În Marea Britanie, este recunoscut faptul că este puţin probabil ca fumătorii adulţi pe termen lung să renunţe la fumat fără să li se ofere o alternativă mai sigură care să le satisfacă pofta de nicotină.

"În ceea ce priveşte fumatul, programul ‘Swap to Stop" încearcă ceva destul de proactiv... destul de inovator", a spus el. "Există dovezi atât de convingătoare din acest program şi din schemele pe care le-am realizat la scară mai mică că, dacă îi poţi ajuta pe fumătorii adulţi să renunţe la fumat şi să folosească vapingul - nu este vorba despre vape-urile de unică folosinţă pentru copii, ceea ce este, evident, îngrijorător - ... există în mod clar beneficii pentru sănătatea publică dacă se acţionează înainte ca problemele mai mari să apară", a punctat el.

Premierul britanic a legat această politică de o abordare mai amplă a sănătăţii publice. El a menţionat etichetarea caloriilor, care oferă oamenilor informaţiile de care au nevoie pentru a face alegeri în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte stilul de viaţă, precum şi furnizarea de medicamente împotriva obezităţii pentru cei care au nevoie de un ajutor mai mare. Premierul britanic nu fumează şi nu bea, dar recunoaşte că este dependent de Coca-Cola mexicană. El speră că băutura cu zahăr din trestie este mai bună decât cea standard pe bază de fructoză, dar acest lucru nu satisface standardele exigente, chiar imposibil de atins, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta pune idealismul înaintea pragmatismului în abordarea bolilor netransmisibile, cauzate în mare parte de alegerile legate de stilul de viaţă, cum ar fi alcoolul, alimentele zaharoase şi tutunul.

OMS a declarat că nu există "nicio cantitate sigură" de consum de alcool, caracterizând în acelaşi timp băuturile fără alcool sau cu conţinut scăzut drept "normalizare" a consumului. OMS ne îndeamnă să consumăm mult mai puţin zahăr fără a trece la înlocuitori de zahăr, contrazicând sfatul NHS-ului britanic conform căruia toţi îndulcitorii de pe piaţă sunt supuşi unei "evaluări riguroase a siguranţei". Orientări similare au fost date de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite şi de Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania.

De asemenea, OMS urmăreşte în mod activ o abordare prohibiţionistă în ceea ce priveşte alternativele la ţigări fără fum de tutun. Deşi acestea pot juca un rol important ca o alternativă mai bună pentru fumătorii care nu renunţă la fumat, potrivit organismelor de sănătate din multe ţări, nu doar din Marea Britanie, ci şi din Olanda, de exemplu.

S-ar putea să trăim o viaţă cu adevărat sănătoasă fără alimente dulci, alcool şi nicotină, dar în lumea reală contează să convingem oamenii să ducă măcar o viaţă mai sănătoasă. Fără înlocuitori mai puţin nocivi, miliarde de oameni vor continua să bea, să fumeze şi să mănânce zahăr, sare şi alte alimente nesănătoase.

Pericolul este deosebit de acut atunci când vine vorba de obiectivul de a reduce fumatul de tutun la un nivel cât mai apropiat de zero. În ultimul deceniu, a crescut substanţial sprijinul din partea instituţiilor de sănătate publică şi a experţilor în ceea ce priveşte recunoaşterea alternativelor fără fum de ţigară ca fiind o alegere mai bună pentru fumătorii care nu renunţă la fumat.

Într-adevăr, un grup de studiu al OMS din 2015 privind reglementarea produselor din tutun a remarcat că produsele "mai puţin toxice sau mai puţin generatoare de dependenţă" "ar putea fi o componentă a unei abordări cuprinzătoare pentru reducerea deceselor şi a bolilor legate de tutun". Au crescut substanţial dovezile că produsele din tutun şi nicotină care nu ard sunt alternative mai bune la fumat.

Nu este o coincidenţă faptul că cea mai scăzută rată a fumatului din Europa se înregistrează în Suedia, unde a scăzut la 5% din populaţie. Este singura ţară din UE în care există o alternativă de lungă durată şi populară la fumatul de ţigări, cu o formă de tutun oral cunoscută sub numele de snus. Numărul cazurilor de cancer, inclusiv al cancerului bucal, a scăzut odată cu renunţarea suedezilor la ţigări, iar cei care nu pot renunţa la nicotină trec adesea la snus.

Într-o lume ideală, cel mai bun mod de a eradica ţigările ar fi ca oamenii să nu se apuce niciodată de fumat. Dar ceea ce este mai bun nu ar trebui să fie duşmanul binelui, iar vapatul, snus-ul şi alte alternative fără fum de ţigară sunt o modalitate bună, adesea singura modalitate, pentru fumători de a renunţa la ţigări.

https://www.eureporter.co/health/electronic-cigarettes/2023/07/12/switching-smokers-to-vaping-central-to-uk-public-health/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.