Reducerea riscurilor asociate fumatului şi dezvoltarea unor noi categorii de produse cu nicotină reprezintă un subiect ce apare în mod constant pe agenda publică. În lume există circa 1 miliard de fumători cu diferite preferinţe şi aşteptări, care ar trebui să aibă acces la informaţii corecte şi complete cu privire la aceste alternative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare ştiinţifică BAT, explică de ce reducerea riscurilor asociate fumatului este o modalitate progresivă, pragmatică şi realizabilă de a reduce riscurile şi impactul asupra sănătăţii cauzat de fumat.

„Contribuţia BAT la reducerea efectelor nocive ale fumatului a început acum 10 ani, odată cu lansarea primei noastre ţigări electronice, şi suntem mândri de progresele pe care le-am făcut de atunci. Astăzi, oferim consumatorilor o gamă largă de produse alternative dezvoltate pe baza studiilor ştiinţifice şi supuse unor testări şi verificări de impact extrem de riguroase înainte de a fi vândute. Produsele noastre care nu implică arderea tutunului joacă un rol importat în reducerea incidenţei fumatului în ţări precum Japonia, Suedia şi Marea Britanie. 100 de milioane de fumători adulţi au trecut de la ţigări la produse de vapat, produse care încălzesc tutunul şi produse moderne cu nicotină pentru uz oral. Cu toate acestea, mai mult de 1 miliard de oameni la nivel global continuă să fumeze, în ciuda riscurilor pentru sănătate. Deci, mai este mult de lucru,” spune Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare ştiinţifică BAT.

BAT şi-a asumat obiectivul de a reduce impactul companiei asupra sănătăţii şi pentru această a dezvoltat o gamă de noi produse care conţin nicotină, dar nu implică arderea tutunului, iar scopul companiei este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă aceste produse până în 2030.

„Fiecare fumător este diferit şi are preferinţe diferite, iar o abordare unică nu poate răspunde tuturor. De aceea, am ales să dezvoltăm mai multe categorii de produse  plăcute şi mai puţin riscante*. Cu cât mai mulţi fumători găsesc alternative la fel sau mai satisfăcătoare decât fumatul, cu atât mai mulţi dintre ei vor trece la produsele cu risc redus* şi nu se vor mai întoarce la fumat. De exemplu, cercetările au arătat că aromele au un rol important nu doar în a ajuta fumătorii adulţi să înlocuiască fumatul cu utilizarea produselor mai puţin nocive, ci şi în prevenirea recidivei la fumat, a completat Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare ştiinţifică BAT.

Cum evoluează piaţa de produse cu risc redus

„Inovăm în mod constant pentru a ne îmbunătăţi portofoliul de produse cu risc redus*. Cea mai recentă inovaţie a noastră este un produs cu nicotină pe bază de plante, fără tutun, care este compatibil cu glo, dispozitivul BAT de încălzire a tutunului. Consumabilele pe bază de plante oferă consumatorilor adulţi de nicotină şi fumătorilor o alternativă suplimentară, fără tutun.

Pe piaţa din România suntem prezenţi cu mai multe categorii de produse cu risc redus: produse care încălzesc tutunul, produse de vapat şi pliculeţe cu nicotină pentru uz oral. În România şi la nivel global suntem lideri în segmentul produselor pentru vapat şi de asemenea lideri la nivel global în categoria de produse moderne cu nicotină pentru uz oral. glo, produsul nostru pentru încălzirea tutunului, are o creştere solidă, iar în România peste 400.000 de dispozitive sunt utilizate de consumatori adulţi. În octombrie 2023  am lansat şi consumabilele pe bază de plante, fără tutun, pentru glo, comercializate sub marca veo™.”

Cum arată abordare de reglementare eficientă

Dr. James Murphy, director al Departamentului de cercetare ştiinţifică BAT este de părere că o abordare pe mai multe categorii de produse  care să contribuie la reducerea efectelor nocive asociate fumatului, astfel încât consumatorii adulţi să poată alege cel mai potrivit produs cu risc redus* pentru ei, iar fiecare categorie de produse cu risc redus* ar trebui să aibă reglementări specifice şi că ştiinţa ar trebui să fie reperul pentru elaborarea unei reglementări bazate pe dovezi şi proporţionale cu gradul de risc pentru fiecare categorie.

„În primul rând, îndemnăm factorii de decizie, organismele de sănătate publică şi autorităţile de reglementare să ia decizii informate, pe baza celor mai bune dovezi ştiinţifice disponibile. În al doilea rând, să ia notă de progresele înregistrate în ţările care au implementat cu succes strategiile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului. Şi, în al treilea rând, trebuie să asigurăm consumatorilor acces la surse de încredere pentru informaţii despre produsele cu risc redus*”, explică acesta.

* Pe baza dovezilor ştiinţifice şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de riscuri şi creează dependenţă

(Articol sustinut de BAT.)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.