OMV Petrom a anunţat rezultatele financiare pentru anul 2023. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 8,5 mld lei, în contextul contribuţiei mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, reflectând efectul de bază ridicat al contextului de piaţă fără precedent din 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OMV Petrom a anunţat rezultatele financiare pentru anul 2023. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 8,5 miliarde lei, în contextul contribuţiei mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, reflectând efectul de bază ridicat al contextului de piaţă fără precedent din 2022.

Contribuitor major la bugetul de stat – 16 miliarde de lei

Profitul net al companiei a scăzut la 4 miliarde lei, afectat de contribuţia de solidaritate pentru 2022 şi 2023 în valoare totală de 2,7 miliarde lei şi de impozitul pe profit. În aceeaşi perioadă, contribuţia companiei la bugetul de stat s-a menţinut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuţia de dividende record.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.

Progres important pentru proiectul Neptun Deep

Neptun Deep, cel mai important proiect din domeniul gazelor naturale din România, a primit anul trecut decizia finală de investiţie, iar în a doua jumătate a anului 2023 nu mai puţin de 80% din lucrările necesare demarării producţiei în largul Mării Negre au fost deja  contractate.

În 2024, OMV Petrom va continua pregătirile pentru executarea primelor sonde în perimetrul Neptun Deep, acţiune aşteptată pentru anul 2025. Producţia de gaze naturale este aşteptată pentru anul 2027.

Extindere rapidă a proiectelor verzi

La parcurile cu o capacitate cumulată de 410 MW care urmează să fie dezvoltate cu CE Oltenia s-au adăugat, în 2023, proiecte cumulate de 710 MW în Teleorman, precum şi jumătate din capacitatea de circa 1 GW, pentru care s-a semnat recent un contract de achiziţie cu Renovatio.

În ceea ce priveşte electromobilitatea, compania este pe cale să devină cel mai mare jucător din România. La sfârşitul anului 2023, OMV Petrom avea circa 270 de puncte de încărcare în România, Bulgaria şi Serbia.

La începutul acestui an, compania a semnat un contract pentru achiziţia Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari reţele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România şi cu perspective de creştere la aproximativ 650 până în 2026.

Astfel, până la sfârşitul anului 2024, OMV Petrom estimează să ajungă la circa 1,000 de puncte de încărcare.  

Media anuală a investiţiilor se va dubla în următorii 3 ani

„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare şi ne-am extins portofoliul de proiecte verzi. În 2023 am intensificat investiţiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcţie, intrând în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în acelaşi timp”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În perioada 2017-2021, înainte de lansarea Strategiei 2030, media anuală a investiţiilor OMV Petrom a fost de 3,5 miliarde de lei.

În 2023, compania a investit aproape 5 miliarde de lei, urmând ca în 2024, acestea să crească cu 70%, până la 8 miliarde. Aceasta este şi valoarea medie anuală estimată pentru 2025-2026.

Sprijin pentru cauzele sociale

OMV Petrom continuă şi în 2023 să susţină proiecte sociale importante în România, în domeniul sănătăţii şi educaţiei.

Printre cele mai importante programe susţinute se numără:  ”Start în Educaţie” – cel mai important program destinat educaţiei timpurii din România, ”România Plantează pentru  Mâine” – cel mai mare program privat de împăduriri din ţară, modernizarea spitalului de urgenţă din Ploieşti şi parteneriatul cu ”Academia Gheorghe Hagi”.

În 2023, valoarea acestora s-a ridicat la 200 de milioane de lei.

(Articol susţinut de OMV Petrom)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.