Fără doar şi poate fumatul este factorul de risc semnificativ pentru o paletă largă de afecţiuni. Iar toate acestea din cauza compoziţiei chimice care se ascunde în ţigări. Prezentă la Medika TV, dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumolog în cadrul Centrului Medical Neolife Băneasa a explicat faptul că, într-adevăr, sunt mii de substanţe nocive prezente într-o singură ţigară. Recomandarea specialiştilor pentru nefumători este de a evita acest obicei, iar pentru persoanele care fumează este de a renunţa la el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Substanţele nocive sunt inhalate de persoanele care fumează e la primul fum, explică medicul Aida Andreea Fănică. Mai mult, dependenţa care se instalează este la nicotină, însă odată cu această substanţă introducem în organism şi ceilalţi compuşi toxici.

„Ţigara cred că are o compoziţie complexă. Sunt peste 3000-5000 de elemente componente dintre care peste 60 sunt cu risc cancerigen. Dintre care benzopirenul este considerată cea mai agresivă substanţă cancerigenă. Dacă ne gândim şi la nicotină, ea este cea care determină acea dependenţă. Fumătorii simt lipsa plăcerii şi atunci mai scot o ţigară din pachet. Este necesar să ajungi la un numit prag al dependenţei de nicotină. Odată cu înaintarea în vârstă, fumătorii mai simt nevoia să-şi aprindă o ţigară şi tot aşa. Este o dependenţă similară cu cea de heroină sau a cocainei” susţine dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumologie la Centrul Medical Neolife Băneasa.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

De la fumător la pacient

Foarte multe afecţiuni grave sunt asociate cu fumatul. Astfel, de la fumător la pacient nu este un drum foarte greu de parcurs. Fumul de ţigară provoacă multe dezechilibre în corp, cei mai expuşi fiind plămânii. Ca o caracteristică, fumătorii deveniţi pacienţi se confruntă cu probleme de respiraţie şi, în timp, vor avea o toleranţă tot mai scăzută la efort.

„Pacientul fumător este acel pacient care are deja un cuantum tabagic important, cu modificări atât în cazul funcţiei pulmonare, cât şi pe imaginea radiologică. Persoanele care fumează nu resimte aceste modificări. În timp de câţiva ani vor începe să aibă această expectoraţie matinală pe care să o resimtă ca fiind o expectoraţie mucoasă. De asemenea, vor respira ceva mai greu şi va scădea toleranţa la efort” a mai spus dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumologie, Centrul Medical Neolife Băneasa.

Scade vârsta de debut pentru fumat

Din practica medicală şi din studiile de specialitate reiese faptul că, astăzi, vârsta de debut pentru fumat a scăzut semnificativ. Tinerii de astăzi preferă însă să fumeze ţigările cu tutun încălzit sau electronice. Pentru aceste produse nu există însă studii semnificative în ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii, de aceea ar trebui să fie considerate nesănătoase, chiar dacă sunt comercializate sub pretextul unei alternative mai sănătoase a ţigărilor clasice.

„Un pacient fumător este un pacient care inhalează fumul de ţigară. Dacă este să punem populaţia într-o anumită balanţă, ei bine în cazul adolescenţilor şi tinerilor, ei folosesc mai de grabă tutunul încălzit şi ţigara electronică. Dacă vorbim despre adulţi, ei vor folosi ţigările clasice. Discutăm despre persoane care au o anumită stabilitate financiară, dar care folosesc tutunul pe post de plăcere” a mai spus medicul Aida Andreea Fănică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.