Utilizate corect, anumite suplimente alimentare pot ajuta la reducerea riscului unor boli. Unele ar putea, de asemenea, să reducă disconfortul cauzat de anumite afecţiuni sau medicamente sau te-ar putea ajuta să te simţi mai bine, ceea ce îţi poate îmbunătăţi calitatea vieţii. Majoritatea oamenilor pot folosi suplimentele în siguranţă, atâta timp cât nu iau prea multe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dar ele nu sunt în totalitate sigure, iar administrarea lor poate avea riscuri, în special pentru persoanele care primesc tratament pentru cancer.

Riscurile şi efectele secundare ale suplimentelor alimentare

Suplimentele, preparatele pe bază de plante şi tratamentele homeopatice au provocat numeroase apeluri către 112 în ultimii ani.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au efecte secundare, boli sau interacţiuni medicamentoase de la suplimente nu apelează la un centru de control al sănătăţii sau la producătorul de suplimente.

Efectele secundare ale suplimentelor apar cel mai adesea dacă oamenii iau doze mari sau le folosesc în locul medicamentelor prescrise de furnizorul lor de asistenţă medicală. Unele suplimente pot cauza, de asemenea, probleme dacă sunt luate împreună cu anumite medicamente.

De exemplu:

  • Antioxidanţii, cum ar fi vitaminele C şi E, pot face unele medicamente pentru chimioterapie mai puţin eficiente.
  • Vitamina K poate face ca warfarina să fie mai puţin eficientă şi creşte riscul de coagulare a sângelui.
  • Sunătoarea poate face anumite medicamente mai puţin eficiente. Câteva exemple sunt pilulele contraceptive şi medicamentele pentru depresie, probleme cardiace, HIV şi cancer.

Luarea multor suplimente diferite poate creşte riscul de efecte secundare şi interacţiuni medicamentoase.

De ce este greu de spus dacă suplimentele alimentare sunt sigure şi eficiente

La fel ca medicamentele, suplimentele au riscuri şi efecte secundare. Dar, spre deosebire de medicamente, majoritatea oamenilor aleg ce suplimente alimentare să ia fără a le discuta cu medicul, asistenta sau farmacistul.

O mare parte din ceea ce auzi sau citeşti despre suplimente se bazează pe dovezi anecdotice. Dovezile anecdotice se bazează pe experienţa sau opinia personală a unei persoane (chiar şi a unui medic), mai degrabă decât pe cercetare. Fii sceptic cu privire la sursele care fac afirmaţii mari bazate pe mărturiile câtorva oameni sau pe referinţe vagi la „dovada ştiinţifică”. Regula „dacă sună prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este” se aplică de obicei unor astfel de afirmaţii.

Şi reţine că producătorii şi vânzătorii de suplimente au un interes financiar în promovarea produselor lor.

Reclamă şi promovare pentru suplimente alimentare

Producătorii de suplimente nu trebuie să obţină aprobarea niciunei autorităţi oficiale pentru a-şi vinde produsele. Autorităţile în măsură urmăresc produsele care pot fi nesigure sau pot face afirmaţii false sau înşelătoare, dar pot face acest lucru numai după ce produsul este deja pe piaţă. În măsura în care resursele lor permit, ele analizează etichetele suplimentelor şi alte informaţii, cum ar fi prospectele, declaraţiile şi anunţurile online. Dar nu pot revizui toate produsele de pe piaţă astăzi.

Şi aminteşte-ţi - indiferent de ceea ce susţine un producător de suplimente, ele nu sunt destinate să trateze, să diagnosticheze, să vindece sau să atenueze efectele bolilor. Pentru a evita suplimentele nesigure, nu cumpăra:

  • Produse care pretind că funcţionează ca medicamentele eliberate pe bază de reţetă – orice pretinde că tratează o boală sau vindecă o afecţiune;
  • Produse care sunt promovate prin e-mailuri în masă;
  • Produse care promit pierdere în greutate, culturism sau performanţe sexuale îmbunătăţite;
  • Produse care spun că sunt o alternativă legală la steroizii anabolizanţi.

Posibile probleme de calitate cu unele suplimente

Multe suplimente sunt făcute în condiţii atente şi etichetate corect. Dar altele nu sunt făcute la fel de atent. Unele companii nu respectă regulile privind declaraţiile şi etichetarea corectă a suplimentelor. În unele cazuri, când au fost testate suplimente pe bază de plante, s-a constatat că acestea conţin foarte puţin sau deloc din ingredientul enumerat. Unele conţin chiar şi substanţe chimice care ar putea fi dăunătoare anumitor persoane. Şi unele suplimente conţin o doză mai mare decât listele de pe etichetă. Din acest tip de probleme au rezultat boli grave şi chiar decese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.