Creditele ipotecare reprezintă un subiect complex, în jurul căruia au existat mereu o mulţime de mituri şi idei preconcepute. Acestea vin de cele mai multe ori din surse greşite de informare şi din frica de necunoscut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o lume în continuă schimbare, e foarte important să separăm adevărul de ficţiune, aşa că iată adevărul din spatele celor mai răspândite mituri: 

  1. Pot aplica la un credit ipotecar doar dacă am găsit deja imobilul

Poţi să primeşti prea-aprobarea financiară a băncii pentru suma cerută chiar dacă nu ai găsit încă imobilul. În funcţie de bancă valabilitatea acesteia este între 45 şi 180 de zile, timp în care poţi liniştit să găseşti locuinţa potrivită pentru tine şi familia ta.

  1. Brokerul de credite costă mulţi bani

Nu, brokerul de credite nu percepe taxe pentru niciunul dintre serviciile sale. 

În schimb te va ajuta să economiseşti timp şi bani, prin simplificarea procesului de accesare a creditului şi de achiziţie a locuinţei. 

Brokerul de credite este partenerul tău de-a lungul procesului de creditare, dar şi după obţinerea acestuia şi se va asigura că primeşti  oferta de credit potrivită pentru tine şi după obţinerea finanţării că ştii care sunt modalităţile de administrare a plăţilor şi cum poţi face economii la plata ratelor.

  1. Eşti taxat dacă închizi creditul în avans

În cazul creditelor ipotecare, inclusiv cele luate prin programul Noua Casă, nu se percepe niciun comision de rambursare anticipată, aşa că, dacă dispui de fondurile necesare pentru a-ţi achita creditul în avans, poţi face acest lucru fără obstacole, ori de câte ori consideri necesar.

  1. Asigurarea de viaţă este obligatorie

Asigurarea de viaţă este opţională în cele mai multe cazuri, însă are un rol foarte important în siguranţa şi protecţia ta financiară.

Majoritatea persoanelor care iau un credit ipotecar optează şi pentru asigurarea de viaţă datorită beneficiilor pe care le aduce. 

Primul şi cel mai important este acela de a-ţi proteja familia în cazul unui eveniment nefericit pe toată durata creditului.

Un al doilea beneficiu al asigurării de viaţă este faptul că îţi oferă o reducere la dobândă. Mai exact, dacă iei creditul ipotecar împreună cu asigurarea de viaţă, costul total va fi aproximativ acelaşi, datorită scăderii dobânzii.

  1. Durează mult să primeşti creditul

Procesul de obţinere a unui credit poate varia, dar multe instituţii au optimizat procedurile pentru a fi mai eficiente. Astfel, în funcţie de bancă şi de profilul tău demografic şi financiar, perioada medie de obţinere a creditului ipotecar poate fi între 2 şi 4 săptămâni.În cazul creditului Noua Casă, din cauza faptului că dosarul este mai complex şi implică şi o analiză suplimentară făcută de Fondul de Garantare, durata medie de obţinere a creditului poate ajunge şi la 6 – 8 săptămâni..

  1. Nu pot să vând sau să închiriez imobilul în primii ani

În funcţie de tipul de credit ipotecar pe care îl alegi, pot exista anumite restricţii legate de închirierea sau vânzarea locuinţei. În cazul programului Noua Casă, există o limitare pentru vânzarea imobilului în primii cinci ani, însă poţi opta pentru închiriere. În ceea ce priveşte un credit ipotecar standard, poţi solicita permisiunea de închiriere a locuinţei în funcţie de anumite condiţii, care pot fi obţinute prin completarea unei cereri la banca. Vânzarea imobilului este posibilă chiar şi în primii cinci ani, atât timp cât creditul este plătit.

  1. Banca la care sunt client îmi va oferi cele mai avantajoase condiţii

Achiziţionarea unei locuinţe este unul dintre cele mai importante momente din viaţa ta, tocmai de aceea este recomandat să compari ofertele de la mai multe bănci, pentru a alege creditul potrivit pentru tine. Faptul că eşti client de foarte mult timp la o bancă şi încasezi salariul la aceasta nu îţi oferă certitudinea că vei obţine cele mai bune condiţii existente în piaţa creditelor la acel moment.Este recomandat să compari ofertele de la cel puţin patru bănci înainte de a alege creditul pentru care aplici. În aceste situaţii, platforma 123Credit.ro îţi oferă posibilitatea să compari online, uşor şi eficient oferte de credit de la un număr de peste 20 de instituţii de credit, din confortul casei tale, în pauza de cafea de la birou sau de oriunde doreşti, de pe telefon, laptop sau tabletă.

Dacă încă nu ai găsit casa perfecta, intră pe homeZZ.ro! Acolo găseşti garsoniere, apartamente, case şi terenuri pregătite pentru toate planurile tale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.