Durerea în zona abdominală poate fi un semn de îngrijorare pentru oricine, iar în astfel de momente, un medic îşi îndreaptă adesea atenţia către ecografia abdominală, un instrument noninvaziv, dar extrem de eficient. Cu ajutorul acestei investigaţii, medicii pot depista anumite afecţiuni localizate la nivelul organelor interne, precum ficatul, pancreasul, rinichii, splina, vezica urinară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dr. Luminiţa Niţă, medic specialist medicină internă în cadrul Hyperclinicii MedLife Berceni, se ocupă de ecografii 3D şi descrie cu entuziasm cum ecografia abdominală ajută la excluderea urgenţelor chirurgicale, la diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor cronice şi chiar la prevenţie, subliniind importanţa acestui instrument în practica medicală zilnică. De altfel, medicina internă este o specialitate fascinantă şi complexă, care se concentrează pe diagnosticarea, tratamentul şi îngrijirea bolilor care afectează organele interne.

Inima, plămânii, ficatul, tractul gastro-intestinal, rinichii, creierul, coloana vertebrală, nervii, muşchii şi articulaţiile – toate pot fi afectate. Iar, deşi unele boli atacă organele în mod individual, multe dintre problemele comune precum ateroscleroza, diabetul, hipertensiunea arterială şi cancerul au capacitatea de a se răspândi şi a afecta multiple organe. În mijlocul acestui labirint de posibile afecţiuni, ecografia abdominală devine un ghid de mare valoare, ajutând medicii să exploreze în detaliu complexitatea corpului uman.

„Dacă astăzi ar fi să aleg o facultate, tot Medicină ar fi”

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Dr. Luminiţa Niţă a fost atrasă de anatomia omului încă din şcoala gimnazială, aşa că a urmat Liceul Sanitar din Craiova şi apoi Facultatea de Medicină: „Au fost ani grei, îmi amintesc că aveam un volum foarte mare de învăţat, dar făceam totul cu plăcere, din pasiune şi, dacă astăzi ar fi să aleg o facultate, tot Medicină ar fi. Nu aş alege altceva. M-am îndreptat spre medicină internă pentru că este o ramură a medicinei care cuprinde afecţiunile mai multor organe, priveşte organismul ca pe un tot unitar şi integrează cazurile complexe cu afectarea mai multor organe, iar astfel pacientul evită excesul de consulturi medicale”, a mărturisit medicul, care de aproximativ 8 ani lucrează în cadrul MedLife.

Cele mai frecvente afecţiuni pe care le vede la clinică sunt cele digestive: gastrită, hepatită, boală de reflux gastroesofagian, litiaze biliare şi renale, sindrom de colon iritabil, steatoză hepatică, pneumonie, hipertensiune arterială, insuficientă cardiacă, fibrilaţie atrială, diabet etc.: „În ultimii ani observ o incidenţă tot mai mare a cazurilor de hipertensiune arterială, diabet zaharat, accident vascular sau infarct miocardic la tineri, respectiv o creştere a cazurilor de cancere, stări anxioase şi depresive”, a spus dr. Luminiţa Niţă.

Posibilitatea de a depista cazurile de cancer la ecografie

În ultimul an de rezidenţiat, medicul a decis să urmeze cursul de ecografie la Spitalul Floreasca din Capitală şi astfel avea să obţină atestatul de ecografie.

Am ales să urmez cursul de ecografie generală deoarece, în timpul rezidenţiatului pe care l-am făcut tot la Craiova, am avut-o coordonator pe dna. prof. univ. dr. Daniela Neagoe. Aceasta se ocupa şi de efectuarea de ecografii pacienţilor şi am admirat-o foarte mult pentru că ne explica exemplar în timpul investigaţiei. Aşa am prins plăcerea de a face şi eu, iar în timpul gărzilor efectuate acolo făceam ecografie pacienţilor pentru a ne orienta diagnosticul, pentru excluderea cazurilor acute chirurgicale şamd.”, a povestit dr. Luminiţa Niţă.

Medicul internist efectuează ecografii 3D, investigaţie folosită în aplicaţii fetale, cardiace, trans-rectale şi intra-vasculare: „Un caz care m-a marcat este cel al unui pacient care a venit la consult pentru prurit (mâncărime). În urma efectuării ecografiei am găsit o formaţiune tumorală pe pancreas. Au urmat celelalte investigaţii şi, în colaborare cu medicul chirurg, a fost operat; a ajuns într-un stadiu avansat, iar rata de supravieţuire era mică. Au trecut de atunci 9 ani şi pacientul încă îmi calcă pragul cabinetului, iar medicul chirurg mă întreabă mereu de el”, a spus dr. Luminiţa Niţă.

Alt caz interesant din cariera sa este cel al unui un tânăr care a venit la cabinet pentru o ecografie abdominală. „Avea 22 ani şi acuza greaţă, era foarte bucuros că adoptase un regim de viaţă sănătos de câteva luni, dar după ce l-am examinat ecografic am văzut că era într-o stare gravă. Avea un cancer extins în tot abdomenul. A urmat protocolul de investigaţii şi tratament în spital. M-am tot interesat de el şi am aflat la câteva luni că, din păcate, decedase”, a povestit dr. Niţă.

În opinia medicului, consultul de medicină internă trebuie făcut o dată pe an în scop preventiv şi la trei luni pentru monitorizarea afecţiunilor cronice. Iar medicii buni ştiu asta, le spun pacienţilor să vină la controale preventive, empatizează cu cei care ajung la cabinet, se pun la curent cu noile ghiduri de diagnostic şi tratament pentru a le stabili o conduită terapeutică adecvată şi pentru a le influenţa în bine calitatea vieţii: „Satisfacţia mea profesională cea mai mare este salvarea unei vieţi. Asta mă face fericită!, a mărturisit dr. Luminiţa Niţă.

Profesia de medic – satisfacţii pe măsura eforturilor

36% dintre medicii din România sunt supuşi riscului de a manifesta clinic un sindrom de burnout, potrivit rezultatelor primului studiu naţional care evaluează riscul de burnout în rândul medicilor din România, realizat de Colegiul Medicilor (CMR). Peste o treime dintre medicii care au participat la acest studiu au înregistrat scoruri mari, fapt care indică o probabilitate mare de a manifesta clinic un sindrom burnout, scorurile totale mari fiind dependente, într-o mare măsură, de componenta de epuizare (58%). Dr. Luminiţa Niţă recunoaşte că a trecut prin astfel de perioade epuizante: Am efectuat 6 ani gărzi la spitalul Floreasca, îmi amintesc că stresul era unul mare. Aveam foarte multe cazuri grave, pacienţi care făceau stop cardiac şi care nu răspundeau la manevrele de resuscitare. După fiecare astfel de caz ajungeam acasă epuizată, cu gândul mereu la pacienţii respectivi, cu lacrimi în ochi. Şi acum, după efectuarea programului mă gândesc la cazurile grave pe care le-am avut în ziua respectivă, iar în timpul liber, în concedii, dacă primesc un mesaj de la un pacient, nu pot să stau liniştită până când nu încerc să-l ajut, să-l direcţionez către un coleg”.

Medicul internist încearcă, însă, în timpul liber, să se relaxeze în parc, să citească, să asculte muzică ori să călătorească: „Îmi petrec cât pot de mult restul timpului rămas după cabinet cu familia, fac plimbări, iar sărbătorile le fac numai în familie După munca de la cabinet, chiar dacă ajung acasă obosită, îmi fac timp să mă joc cu fetiţa mea, în vârstă de aproape 6 ani şi, ce credeţi, sfârşesc prin a fi şi doctorul păpuşilor”, a mărturisit dr. Luminiţa Niţă. Copilul acesteia îşi doreşte să se facă medic, iar exemplele bune în medicină chiar contează, aşa cu a fost şi în cazul dr. Luminiţa Niţă.

---

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

---

Surse:

https://www.cmr.ro/studiu-burnout-migratie-malpraxis.html

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.