Fostul preşedinte al Curţii Contituţionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri, că ordonanţa privind modificarea legilor Justiţiei are aspecte de neconstituţionalitate pentru că legea nu poate reglementa pentru trecut. ”Nu este posibil să dai o lege prin care să apui că procurorii pleacă acasă pentru că nu au zece ani vechime”, a spus Zegrean, afirmând că procurorii ”nu se vor lăsa călcaţi în picioare” şi vor exista procese pe care statul le va pierde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se aplică doar pentru viitor şi cred că toată vânzoleala asta, într-o ţară normală la cap, nu ar trebui să existe, chiar dacă OUG a fost dată. Nu poti să spui astăzi că cel care a ocupat postul înainte, în condiţiile legii de atunci, trebuie să plece acasă. Lucrul acesta nu este posibil într-o ţară democratică. Dacă se întâmplă asta, îmseamnă că nu suntem”, a spus, miercuri, într-o intervenţie la Digi 24, Augustin Zegrean.

Acesta a explicat că documentul conţine aspecte de neconstituţionalitate pentru că prevede faptul că rămân în post procurorii care, la data intrării în vigoare, îndeplinesc condiţiile din noua lege.

”Aici este marea problemă, ce este neconstituţional, pentru că tocmai vă spuneam că legea nu poate să dispună pentru trecut. Nu mă poate contrazice nimeni în privinţa asta. Dacă le spui procurorilor care au obţinut postul prin concurs că trebuie să plece pentru că nu îndeplinesc condiţiile prevăzute acum de lege, nu este în regulă. Unde să plece? Îi dai afară din serviciu. Când este vorba despre cei care sunt detaşaţi, nu este nicio problemă. Postul lor s-a păstrat acolo unde sunt detaşaţi, vor merge înapoi. Dar cei care sunt pe post nu au unde să plece acasă şi nu cred că asta se doreşte şi nu cred că asta este posibil. Textul din lege acolo ne duce cu gândul”, a mai declarat Zegrean.

El a menţionat că Avocatul Poporului, cel mai probabil, nu va ataca ordinanţa la Curtea Constituţională.

”Primul care ar putea să facă ceva ar fi Avocatul Poporului, dar el nu o să facă pentru că o să spună că nu afectează drepturile şi liberatăţile fundamentale şi nu o atacă. Mai există o soluţie mult mai rapidă. Parlamentul ar putea să ia în discuţie OUG astăzi sau mâine, să scoată din ea ce este neconstituţional, să o admită sau să o respingă”, a mai spus fostul preşedinte al CRR.

Aceata a precizat că ”nu este posibil să dai o lege prin care să apui că procurorii pleacă acasă pentru că nu au zece ani vechime, că au numai opt ani”.

”Nu este în regulă, nu poţi să-i trimiţi pe oameni acasă de la slujbă. Asta va genera procese, oamenii ăştia nu se vor lăsa aşa, călcaţi în picioare, vor ataca în justiţie deciziile prin care vor fi scoşi, până la urmă tot se va ajunge la CCR, va trebui să fie repuşi în funcţii, să li se plătească salarii din urmă şi iar bietul român plăteşte toate nebuniile astea”, a afirmat Zegrean.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.