Un număr de 21 de persoane vor ajunge la audieri la sediul D.I.I.C.O.T. Biroul teritorial Vrancea în urma a 10 percheziţii desfăşurate, miercuri, la domiciliile mai multor persoane, a unor firme şi la sediul Primăriei comunei Vânători din judeţul Vrancea într-o cauză în care se fac cercetări pentru constituirea de grup infracţional organizat, delapidare, fals, neglijenţă, abuz în serviciu şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 12 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit IPJ Vrancea, miercuri, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea, au efectuat 10 percheziţii domiciliare, fiind vizate domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, precum şi sediul unei autorităţi locale comunale din judeţul Vrancea. 
Activităţile au fost desfăşurate într-o cauză în care ai loc  cercetări vizând infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, exploatarea de agregate minerale în zonele de protecţie sanitară a surselor de apă, în zonele de protecţie a albiilor şi a malurilor, furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.
Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional organizat ar fi fost constituit la începutul anului 2015 în scopul exploatării şi valorificării agregatelor de balastieră dintr-o zonă închiriată până în martie 2023 de la Primăria comunei Vânători. 
Astfel, în anul 2009, consiliul local al comunei Vânători, din judeţul Vrancea, ar fi concesionat, pe 5 ani.  un teren cu scopul realizării unui bazin piscicol şi a unui parc de agrement,. În anul 2015, deşi lucrările trebuiau realizate până în anul 2014, o altă societate comercială a preluat contractul existent, în vederea finalizării clauzelor contractuale. 
„Folosindu-se de contractul de concesiune, membrii grupului infracţional organizat şi-ar fi însuşit, fără drept, agregatele minerale naturale (balast, nisip şi pietriş) existente atât pe suprafaţa concesionată, cât şi în perimetrele limitrofe. De asemenea, în vederea asigurării accesului autovehiculelor de mare tonaj către suprafeţe exploatate, membrii grupului infracţional ar fi construit un drum pe terenurile deţinute de diverse persoane fizice, folosind documente false. Exploatarea agregatelor minerale naturale ar fi avut loc în perioada 2009 – martie 2023, în ciuda faptului că obiectul contractului de concesiune, încheiat în 2009, nu ar fi fost realizat, fiind încheiate acte adiţionale cu nesocotirea atribuţiilor autorităţii locale şi nefiind verificat, în toată această perioadă, stadiul realizării contractului”, se mai arată în comunicatul IPJ Vrancea.
Prejudiciul cauzat comunei Vânători ar fi, potrivit anchetatorilor, în valoare de 12.366.300lei. Iar o parte din sumele de bani încasate din vânzarea agregatelor exploatate ilegal  nu ar fi fost evidenţiate în documentele contabile ale societăţilor exploatatoare, acestea sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale aferente.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea vor fi duse, în vederea audierii, 21 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române iar la acţiune participă şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.