Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spune că procurorii au număr foarte mare de dosare în lucru şi că ministerele care ar putea sprijini activitatea Direcţiei, precum Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, nu dau curs solicitărilor primite. Ea a precizat că, în medie, un procuror se ocupă de 80 de dosare penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Volumul de activitate în DNA creşte în fiecare an. Avem peste 10.000 de dosare de gestionat, cu aproximativ 120 de procurori. Fiecare procuror are cam 70-80 de dosare în lucru. Nu poţi să lucrezi în 80 de dosare odată. Nu ai cum fizic să faci acest lucru. Fiecare procuror are unul sau doi poliţişti care-l ajută în activitate. Acum, ne confruntăm cu o altă situaţie: pentru o parte dintre poliţiştii care au lucrat în DNA timp de şase ani expiră acel termen de detaşare”, a afirmat Kovesi la Europa FM.

Ea a spus că a cerut ministrului de Interne detaşarea la DNA a cinci poliţişti, dar solicitarea a rămas fără răspuns.

"Am cerut Ministerului de Interne să ne detaşeze un număr de cinci poliţişti. De obicei, aceste cereri se semnau după o săptămână, după două săptămâni. Avem cereri din iunie, avem cereri din august la care nu am primit răspuns de la Ministerul de Interne. Am avut o discuţie instituţională cu doamna ministru, care mi-a explicat că au o situaţie mai deosebită, că au fost foarte multe pensionări şi că resursele în minister sunt altele şi că trebuie să-şi prioritizeze activitatea în funcţie de resursele ministerului. Sigur, replica mea a fost că, sigur, e decizia dumneaei, dar nu cred că cinci oameni care ar trebui să lucreze în DNA influenţează într-un mod categoric activitatea Ministerului de Interne, care are zeci de mii de angajaţi, da?”, a declarat Kovesi.

Potrivit procurorului şef al DNA, nici Ministerul Justiţiei nu sprijină Direcţia în ceea ce priveşte suplimentarea personalului. "Avem peste cinci reveniri la Ministerul Justiţiei, încă de anul trecut, după ce a apărut decizia Curţii Constituţionale, în care am spus că trebuie suplimentate resursele umane, că avem nevoie de oameni. Am primit 40 de posturi anul trecut, de anul trecut până în acest an, în luna august, am făcut patru-cinci reveniri la Ministerul Justiţiei pentru a fi sprijiniţi. Nu am primit niciun răspuns la solicitarea noastră. (...) Avem cinci poliţişti care trebuie să vină în DNA şi nu pot veni pentru că nu se semnează detaşarea”, a precizat Kovesi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.