Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a declarat despre protestele anunţate în justiţie, în urma intenţiei coaliţiei de a adopta proiectul privind pensiile speciale că nu este vorba despre apărarea pensiilor ci de fapt este o luptă între puteri. ”Justiţia este o putere în stat, una dintre cele trei şi nu a treia şi este singura care aduce venituri la buget, spre deosebire de Guvern şi Parlament care cheltuie în folosul cetăţeanului”, a mai spus Costiniu. Ea a mai spus că nu este posibil să intri la facultate cu medii peste 7, 8, 9 şi să intri în magistratură cu media 6. ”Aceasta este justiţia pe care o vrea puterea de astăzi? Labilă, neprofesionistă, temătoare?”, a arătat magistratul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un moment important, din păcate speram să nu îl mai trăim dar iată că istoria ne arată că nu învăţăm nimic din ea. În primul rând nu este vorba despre apărarea pensiilor. Domnul prim-ministru Ciolacu a definit clar această situaţie şi dânsul a spus, citez, chestiunea pensiilor magistraţilor este o chestiune electorală, între partide. Da, este de fapt o luptă între puteri. Justiţia este o putere în stat, una dintre cele trei şi nu a treia şi este singura care aduce venituri la buget, spre deosebire de Guvern şi Parlamrnt care cheltuie în folosul cetăţeanului, binenţeles”, a spus Costiniu într-o intervenţie la Antena 3. 

Ea a precizat că ”este vorba despre lipsa de comunicare absolută, lipsă de dialog”. ”Toate încercările făcute de noi ca preşedinte de Înaltă Curta, ca ministru al Justiţiei chiar, mă refer la fostul ministru (..) faţă CSM şi asociaţiile magistraţilor care au cerut nu numai public ci şi în scris, cu motivări, Guvernului, să aibă loc discuţii în legătură cu un proiect de lege care a fost ţinut la adăpost, la fel cum a fost secretizat, potrivit domnului Ghinea, un proiect referitor la PNRR, unde se vorbeşte de justiţie fără ca vreodată până la momentul în care a fost desecretizat să cunoaştem ce cuprinde el sau să aibă o relaţie cu realitatea din justiţie”, a mai spus preşedintele AMR.

”Nu este posibil să intri la facultate cu medii peste 7, 8, 9 şi să intri în magistratură cu media 6. Aceasta este justiţia pe care o vrea puterea de astăzi? Labilă, neprofesionistă, temătoare? Este grav ce se întâmplă”, a mai spus Viorica Costiniu.

Reprezentanta magistraţilor a mai spus că ei sunt în situaţia de a lua atitudine ”pentru a avea totuşi o justiţie, măcar câtă mai e”. ”Sunt 2.000 de posturi vacante, nu este posibil, practic un judecător munceşte pentru încă alţi cinci. Sunt judecătorii unde nu mai există nimeni, se duce prin delegare câtea unul, altul, ca să facă faţă şa volumul de dosare care există”, a menţionat ea.

Despre pensionările din sistem, Viorica Costiniu a spus: ”Pensionările continuă, săptămânal se pleacă din magistratură şi din Parchete şi instanţe”.  

”PNRR-ul, sau cei care susţin acest proiect, spun că din cauza justiţiei se vor pierde 3 miliarde de euro. Scrie tot în PNRR că anual trebuie să fie executaţi 180 de kilometri de autostradă. S-au realizat cumva aceşti sute de kilometri? Nici măcare la jalonul doi nu s-au luat banii pentru că nu s-au realizat toate punctele care erau acolo. Noi suntem în jalonul trei, probabil în toamnă iarnă să se pună problema noastră şi totuşi această grabă este legată de o chestiune electorală care se vede cu ochiul liber”, a mai completat Costiniu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.