Compania UTI susţine că Ion Obloja, menţionat ca vicepreşedinte al UTI în articolele de presă referitoare la ancheta DIICOT publicate miercuri, a încetat orice relaţie cu grupul UTI din 2011. Totodată, compania susţine că grupul de firme UTI nu a făcut obiectul acţiunilor întrerprinse miercuri de autorităţi şi că niciun sediu UTI nu a fost percheziţionat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UTI a emis, miercuri, un comunicat în care îşi face cunoscută poziţia cu privire la menţionarea companiei în articolele de presă referitoare la ancheta DIICOT.

"Persoana menţionată ca fiind vicepreşedinte UTI şi vizată direct de anchetă a încetat orice relaţie cu grupul UTI încă din anul 2011. Grupul de firme UTI nu a făcut obiectul acţiunilor întreprinse de autorităţi, astăzi, 1 iunie 2016, şi nu au avut loc percheziţii la niciun sediu UTI. Asigurăm opinia publică că vom coopera cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă", se arată în comunicat.

Fostul vicepreşedintele UTI Grup, Ion Obloja, şi alte patru persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani urmează să fie ridicate de poliţiştii de frontieră pentru a fi duse la audieri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Obloja 44.000 de euro, 10.120 de dolari, 5.480 lire sterline şi 2.000 de franci elveţieni. 

DIICOT arată, într-un comunicat de presă, că procurorii şi poliţiştii de frontieră au făcut şase percheziţii domiciliare şi una la sediul unei societăţi comerciale, în Bucureşti şi în localităţile limitrofe, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 21 de milioane de lei.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că au fost făcute percheziţii la locuinţa lui Ion Obloja şi la sediul UTI Grup din Aeroportul “Henri Coandă” Otopeni.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2011, suspectul O. I. a iniţiat un grup infracţional, la care au aderat ulterior şi alte persoane, prin care s-a urmărit desfăşurarea unor activităţi infracţionale cu scopul de a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului şi a obţinerii unor venituri ilegale, sume de bani pe care le-a folosit în scop personal  fără drept. S-a reţinut că suspectul a constituit grupul înfracţional împreună cu tatăl, fratele şi soţia sa, persoane care deţineau la acea dată şi calitatea de asociaţi şi/sau administratori în mai multe societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii”, potrivit comunicatului citat.

De asemenea, anchetatorii au dispus sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile şi imobile, potrivit DIICOT şi Poliţiei de Frontieră.

Surse din cadrul anchetei au declarat că urmează să fie instituit sechestru asigurător în cazul a peste 50 de proprietăţi imobiliare, dar şi pe autoturisme de lux, care ar fi fost obţinute prin inginerii financiare.  

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional a fost constituit în perioada 2009-2011, de fostul vicepreşedinte UTI, Ion Obloja, împreună cu fratele său Dorel Obloja şi cu soţia sa Sorina Luminiţa Obloja, care erau asociaţi şi administratori în mai multe firme cu obiect de activitate prestări servicii. Ulterior, la acest grup au aderat mai multe persoane, printre care contabili şi administratori de firme care erau folosite pentru emiterea unor facturi fiscale false.

Prin aceste facturi fiscale erau atestate relaţii comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor şi implicit deducerea de TVA. Administratorii firmelor ar fi ajutat la retragerea unor sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăţi aflate în insolvenţă ori a bunurilor acestora, societăţi ce se aflau în portofoliul firmelor de lichidare deţinute de membrii grupului infracţional organizat.

Anchetatorii au date că Ion Obloja, folosindu-se de cunoştinţele economice ale mai multor angajaţi din grupul de firme UTI, a conceput un mecanism foarte elaborat în care fiecare membru al grupului avea atribuţii specific, acţionând concertat şi coordonat.

Membrii grupului cunoşteau foarte bine practica organelor de control fiscal şi ştiau că verificările de natură financiar-fiscală în cazul societăţi comerciale controlate se extind doar la firmele de la care au fost înregistrate facturile de achiziţie, fără a se continua aceste verificări pe lanţul achiziţiilor spre a se stabili realitatea acestora.

În acest context, Ion Obloja ar fi creat un sistem de firme care să funcţioneze pe trei paliere, fapt ce a necesitat înfiinţarea şi administrarea unor societăţi comerciale de tipul "fabrici de facturi”, susţin anchetatorii.

Prejudiciul produs bugetului de stat prin aplicarea acestor mecanisme de către firmele controlate de Ion Obloja Ion şi membrii familiei sale a fost estimat de anchetatori la 21.099.858 de lei.

Fostul vicepreşedinte UTI şi membrii grupului infracţional organizat ar fi retras, în perioada 2009-2011, suma de 28.058.389 de lei.

Această sumă, susţin anchetatorii, a fost supusă reciclării prin  transferarea succesivă în sensul invers al circuitului documentelor, pentru ca în final acestea să fie retrase din conturile societăţilor situate pe al doilea sau al treilea palier infracţional. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.