Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat la România TV că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru "repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.

"Avem pregătită OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei, conform romaniatv.net.

Toader a menţionat că acest proiect va fi prezentat premierului Viorica Dăncilă, care va decide ce sa va întâmpla mai departe. Acesta a spus că ordonanţa de urgenţă privind posibilitarea depunerii contestaţiei în anulare de către cei care au fost condamnaţi de compelturile nelegal constituite de la ÎCCJ „e pregătită”, dar că nu decide el când va fi adoptat acest act normativ, precizând că „în cel mai scurt timp posibil”.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că o varinată similară există şi în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, asupra cărora s-a pronunţat Curtea Constituţională.
  
 "A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii (Constituionale – n.r.), vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali funcţie de care, probabil repet, probabil  vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică, legală, să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărire penală", a precizat ministrul. Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.

Întrebat dacă guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru cei care au dosare e bază de protocoale

„Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţie în anulare de către cei condamnaţi definitiv care au pierdut termenul de contestaţie condamnaţi în complete nelegal constituite, asta-i una. Doi: aşteptăm decizia şi funcţie de dezlegarea judecătorilor cel mai probabil vom proceda la fel” a răspuns Tudorel Toader. 

 
Toader ar urma să se întâlnească luni cu premierul, însă în rincipal pentru discuţii privind legea recursului compensatoriu.
 
Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători.
Curtea anunţa că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi "a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013".
În 9 noiembrie, s-a desfăşurat o tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ICCJ, iar preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirma că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi avea dubii că acest lucru se va întâmpla.
În 3 ianuarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit completurile de cinci judecători pentru anul 2019 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.