Consiliul Superior al Magistraturii a admis miercuri cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România care a invocat atacurile la adresa justiţiei din discursurile de la mitingul PSD, precum şi declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea, referindu-se la plângerea formulată de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe”, afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu". Astfel, CSM a apreciat că excesele de limbaj ale unor lideri politici, atât în discursurile de la mitingul "Stop abuzurilor din justiţie”, cât şi din emisiunea la care a participat Dragnea, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform ordinii de zi soluţionate a CSM, decizia a fost luată cu 15 voturi "pentru", un vot "împotrivă", iar un vot a fost nul.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, însuşindu-şi cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar, a hotărât admiterea acesteia. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că excesele de limbaj ale unor lideri politici, atât în discursul din cadrul întrunirii publice „Stop abuzurilor din justiţie” din data de 09.06.2018, cât şi din cadrul unei emisiuni tv din data de 10.06.2018, sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar", este decizia CSM.

În 11 iunie, Forumul Judecătorilor din România a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de ”atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive”, după discursurile de la mitingul PSD, dar şi în urma declaraţiilor făcute în 10 iunie de Liviu Dragnea, la Antena 3. 

”În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor «nereformate», apelul la încetarea aşa-ziselor «abuzuri» reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii (...) Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie", se arată în documentul transmis CSM de către “Forumul Judecătorilor din România”.

De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au făcut un apel către "toate persoanele interesate" să conştientizeze că problemele din justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, şi nu în stradă, numărând protestatarii pro sau contra unei teme care priveşte justiţia. Asociaţiile magistraţilor spun, de asemenea, că este inacceptabil că persoane care ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.

Peste o mie de magistraţi au transmis apoi Consiliului Superior al Magistraturii o adresă în care spun că îşi însuşesc cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată Forumul Judecătorilor în urma atacurilor la adresa justiţiei de la mitingul PSD şi în urma declaraţiilor lui Liviu Dragnea, iar ordinea de zi a şedinţei CSM din 14 iunie a fost suplimentată cu acest punct, însă au fost amânate dezbaterile, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. El a susţinut că este o problemă foarte importantă, care nu trebuie discutată "la foc automat", ci trebuie pregătită în prealabil şi discutată într-o şedinţă ulterioară.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat în 10 iunie la Antena 3 că a fost "coordonat” şi este "o acţiune clară, comandă de la Iohannis” faptul că lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror şef al DIICOT, interimar, în contextul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare. Dragnea a afirmat că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe”, afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu".

În urma declaraţiilor liderului PSD a reacţionat şi Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări pentru a stabili dacă a fost afectată independenţa sistemului judiciar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.