Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut premierului, printr-o scrisoare deschisă, "să condamne oficial minciunile" spuse atât personal cât şi oficial de Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind faptul că 60 de magistraţi ar beneficia de o pensie lunară de un miliard de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest mod iresponsabil de a acţiona al ministrul Justiţiei Raluca Prună este incalificabil, făcând dovadă unei acţiuni inadmisibile de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea întregului sistem judiciar şi încrederea cetăţenilor în justiţie”, spun reprezentanţii magistraţilor în documentul citat.

Judecătorii i-au mai cerut în scrisoare premierului să explice opiniei publice şi corpului magistraţilor ce măsuri va fi luată pentru a corecta această situaţie, "care, prin gravitatea precedentului creat, nu poate fi trecută sub tăcere şi lipsită de consecinţe pentru cei responsabili”.

Raluca Prună a spus, într-un interviu pentru News.ro, că există 60 de persoane care au astfel de pensii. 

Casa Naţională de Pensii a arătat că cea mai mare pensie din România este plătită unui fost magistrat, cuantumul acesteia fiind de 40.963 de lei pe lună. Următorii nouă foşti magistraţi în topul întocmit de instituţia publică încasează pensii speciale cuprinse între 27.841 de lei şi 22.270 de lei pe lună.

Pe 21 septembrie, Raluca Prună a scris pe pagina personală de facebook că le transmite magistraţilor că şi-ar fi dorit ca în Memorandumul privind justiţia "să se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii şi magistraţii pensionari acum trecuţi în avocatură sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe lună, "pe o scăpare a legii" sau despre diurna de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate, inclusiv pentru membrii CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.