Comisarul şef de poliţie Viorel Andronic şi şase agenţi de la Biroul Rutier din Poliţia Piatra Neamţ au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru luare de mită, în timp ce alţi sapte poliţişti sunt cercetaţi sub control judiciar în acelaşi dosar, în urma audierilor de miercuri. Potrivit anchetatorilor, poliţiştii ar fi luat mită între 50 şi 400 de lei, de 115 ori, în mai puţin de o lună, în special de la şoferi care depăşeau viteza legală, iar o parte din bani au ajuns şi la comisarul şef.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău l-au reţinut pentru 24 de ore pe comisarul şef de poliţie Viorel Andronic, la data faptei având atribuţii de conducere a activităţii Biroului Rutier din Poliţia municipiului Piatra Neamţ.

Şeful Poliţiei Rutiere din Piatra Neamţ este acuzat de luare de mită formă continuată (11 acte materiale), potrivit unui comunicat publicat joi de către DNA.

Totodată, au mai fost reţinuţi Iulian Ciolpan, pentru luare de mită în formă continuată (49 acte materiale) şi patru infracţiuni de fals intelectual; Marius Laurenţiu Greaca, pentru luare de mită în formă continuată (50 acte materiale), dare de mită în formă continuată (2 acte materiale) şi 3 infracţiuni de fals intelectual; Constantin Neamţu, pentru luare de mită în formă continuată (30 acte materiale) şi dare de mită în formă continuată (2 acte materiale); Bogdan Eugen Miziligeanu, pentru luare de mită în formă continuată (30 acte materiale), Loredan Dragomir Covasan, pentru luare de mită în formă continuată (23 acte materiale) şi 2 infracţiuni de fals intelectual şi Ionuţ Alexandru Berbece, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale) şi 3 infracţiuni de fals intelectual.

Toţi cei şase sunt agenţi la Biroul Rutier din Poliţia municipiului Piatra Neamţ iar joi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Ioan Alexandru Găluşcă, Ioan Botcă-Inimosu, Ioan Marius Munteanu, Ionuţ Popescu, Lucian Vasile Chifu şi Ovidiu Adrian Zaharia, toţi agenţi în Poliţia municipiului Piatra Neamţ - Birourile Rutier şi Ordine Publică, pentru lluare de mită în formă continuată, iar Nicolae Cristian Buga, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, ”în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, nominalizaţi anterior, au fost desemnaţi să efectueze activităţi de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.
Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfăşura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale)”. 

Poliţiştii ar fi primit între 50 şi 400 de lei de la şoferi opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, ca să nu constate şi să sancţioneze contravenţiile.

”Inculpaţii Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurenţiu, Covasan Dragomir - Loredan şi Berbec Ionuţ-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii”, potrivit comunicatului DNA.

Anchetatorii susţin că o parte din mită a ajuns la şeful Poliţiei Rutiere din Piatra Neamţ, comisarul şef Viorel Andronic.

”La datele de 25.04.2016 şi 29.04.2016, inculpaţii Greaca Marius-Laurenţiu şi Neamţu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificaţi inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuţiile acestuia de coordonare a activităţii Biroului rutier şi controlul asupra agenţilor din cadrul biroului”, se mai arată în comunicat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ioan Alexandru Găluşcă, Ioan Botcă-Inimosu, Ioan Marius Munteanu, Ionuţ Popescu, Lucian Vasile Chifu şi Ovidiu Adrian Zaharia şi Nicolae Cristian Buga trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemaţi, să informeze de îndată DNA Bacău şi organul de poliţie desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din DNA Bacău, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţele de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

Dacă încalcă aceste obligaţii, agenţii aflaţi sub control judiciar ar putea fi arestaţi preventiv sau la domiciliu.

Procurorii DNA au mai precizat că în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, fără a da, însă, numele acestora sau calitatea lor în dosar.

Cel puţin zece poliţişti de la Biroul Rutier Piatra Neamţ au fost audiaţi, miercuri seară, de către procurorii DNA, după ce ar fi fost corupţi de către diverşi şoferi să nu constate excesul de viteză al acestora în trafic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.