Elena Udrea a cerut, vineri, instanţei supreme, să dispună audierea, în calitate de martori în dosarul "Gala Bute" a fostului premier Emil Boc, a foştilor miniştri Cătălin Predoiu şi Gheorghe Ialomiţianu, precum şi a omului de afaceri Dorin Cocoş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Pe lista de martori întocmită de avocaţii Elenei Udrea mai figurează şi Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box.
Totodată, Udrea a solicitat instanţei şi efectuarea mai multor expertize financiare.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a cerut şi audierea omului de afaceri Adrian Gărdean.
Pe de altă parte, în cadrul procesului, avocatul lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, a solicitat audierea lui Felix Tătaru.
"Nu i-am cerut lui Breazu să facă o plată de 50 mii de euro lui Felix Tătaru. Partidul a avut un contract cu societatea acestuia, posibil să-l fi semnat eu. Plăţile s-au facut din contul partidului", a declarat Udrea în faţa instanţei.
Fostul ministru a mai spus că fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu i-a prezentat mai multe posibilităţi de sprijinire a unor oameni de afaceri cum ar fi Stelian Gheorghe, care avea solicitări de restituiri de imobile.
"Poziţia mea a fost să-i cer să nu se implice în lucruri care ne-ar face rău amândurora. În decembrie 2014 i-am amintit de aceste sfaturi şi am întrebat-o dacă nu doarme mai bine că nu s-a implicat atunci", a declarat Udrea.
Ca ministru, Udrea susţine că nu a avut nicio atribuţie în derularea procedurilor de achiziţii ale ministerului ori pentru implicarea ministerului într-o activitate de promovare.
"Atribuţiile erau delegate prin ordin de ministru la secretarul general Nastasia. Mi-am păstrat doar rolul de a stabili domeniile de activitate ale acestuia şi tipurile de programe pe care să le deruleze. Partea executivă era în atribuţiile funcţionarilor din minister şi ale secretarului Nastasia", a adăugat Udrea.
DNA a anunţat că se opune audierii unor martori noi, printre care avocata Laura Vrabie, directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, omul de afaceri Dorin Cocoş, Miron Lupulescu, Cristofor Condoiu, Cornel Resmeriţă. Procurorii DNA nu sunt de acord nici cu audierea lui Emil Boc şi Cătălin Predoiu, care nu ar avea legătură cu cauza.
De asemenea, anchetatorii se opun şi expertizei contabile. În schimb, procurorii sunt de acord cu emiterea unei adrese către Ministerul Dezvoltării pentru a pune la dispozitie ordinele de ministru din perioada 2009-2012. DNA nu se opune nici audierii lui Felix Tătaru.
Pe 2 iunie, instanţa se va pronunţa asupra unei serii de expertize cerute de inculpaţi, precum şi asupra necesităţii audierii martorilor solicitaţi de inculpaţi
"Celor patru care au ales să dea vina pe mine le convine situaţia. Au fost solicitări de probe. Vom vedea restul deciziei pe 2 iunie. Întrebarea este care este câştigul Elenei Udrea că Bute a boxat în România? Nu cred că Emil Boc are o problemă în a recunoaşte că şi l-a dorit pe Bute în România. Vinovaţi sunt şi cei din guvern care au vizat această hotărâre, adică deloc! Este în interesul DNA ca fostul ministru al Justiţiei (Cătălin Predoiu, n.r.) să explice cum a fost avizată hotărârea", a spus Elena Udrea.
Dosarul Gala Bute a ajuns pe masa judecătorilor de la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, şi Dragoş Botoroagă.
Printre faptele pentru care au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.