Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, la Antena 3, că sistemul judiciar scârţâie din toate încheieturile, existând probleme la nivelul legislaţiei, la nivel instituţional şi la nivelul interpretării şi aplicării legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din experienţa mea de judecător sau de ministru de o lună şi o săptămână, din păcate, şi aş vrea să mă contrazică cineva, dar eu am argumente şi enumăr acum, rapid - şi pot să vorbesc până mâine dimineaţă - din păcate sistemul judiciar de la noi, să mă exprim foarte plastic, scârţâie din toate încheieturile. Cauza nu-i una singură. Avem probleme la nivelul legislaţiei, avem probleme la nivel instituţional, avem probleme la nivelul interpretării şi aplicării legii", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a explicat că legislaţia este prea stufoasă şi suferă, de multe ori, modificări care nu se leagă între ele.

"Legislaţia noastră e mult prea stufoasă, mult prea bogată - e o inflaţie legslativă, asta este -,  ea şi-a pierdut din coerenţa care se presupune că ar fi avut-o, deşi nu prea cred. De ce anume? Pentru că ai o lege, a Învăţământului, a Justiţiei, legea aia a avut la momentul adoptării ei o anumită filozofie, o anumită motivare, perspectivă, un studiu de impact. Pe parcursul aplicării ei, de cinci, 10, 15 ani de zile,  au venit diferite modifcări care nu se leagă între ele, nu dau coerenţă, aproape uităm de unde am plecat, legea de azi nu mai seamănă cu filozofia legiuitorului de când a adoptat-o", a adăugat Tudorel Toader.

El a mai spus că există uneori şi un volum prea mare de muncă pentru magistraţi.

"Avem o încărcătură prea mare uneori de dosare pe magistraţi, judecători, procurori în unele parchete şi nu e echilibrul acela, proporţia aceea între volumul de muncă necesar, apt să rezolve cauzele şi numărul de dosare. Noi avem în România vreo 34, sper să nu greşesc, de instanţe şi parchete cu un singur judecător şi un singur procuror", a declarat ministrul Justiţiei.

Toader a mai arătat că practica judiciară nu este unitară în România.

"Avem o practică judiciară neunitară pentru că legea, aşa cum e ea, de foarte multe ori, nu are cerinţele acelea pe care le spune şi Constituţia noastră, şi contextul european, jurisprudenţa CEDO, de a fi previzibile, predictibile, clare", a mai spus Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.