Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a apreciat luni, într-o emisiune televizată, că în ipoteza sesizării Curţii Constituţionale pe tema existenţei unui conflict între puteri, Curtea va decide că nimeni nu poate refuza să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre refuzul Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta la Comisia parlamentară privind aleegerile din 2009, ministrul Toader a arătat că a auzit de o intenţie de sesizare a CCR în legătură cu existenţa unui conflict între puteri şi că, în opinia sa, Curtea ar trebui să admită existenţa acestui conflict, iar decizia firească ar fi ca funcţionarii să fie obligaţi să se prezinte în faţa acestor comisii parlamentare.

"Cele trei puteri ale statului sunt egale, în echilibru şi control reciproc. Eu, din câte am văzut în spaţiul public, a apărut informaţia că Parlamentul va sesiza Curtea Constituţională să se pronunţe dacă nu cumva există un conflict juridic între Senat şi Ministerul Public. Din câte am înţeles, va fi sesizată CCR care se va proununţa dacă cineva poate să refuze o comisie parlamentara. În state cu democraţie consolidată se prezintă chiar şi şefii de stat, pentru că sunt obligaţi să spună adevărul. Aştept să văd dacă va fi sesizată Curtea şi dacă va fi o soluţie de principiu. Dacă se va pronunţa Curtea şi va spune că există un conflict, vom înţelege că nimeni nu este deasupra legii”, a mai susţinut Tudorel Toader.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, “soluţia nu poate fi decât de constatare a conflictului, pentru că dacă ar fi de respingere, ar lăsa o breşă şi excepţia ar deveni regulă”.  

În legătură cu numirea procurorilor şefi, din punctul de vedere al lui Toader, preşedintele statului este cel mai votat candidat, dar şi cel mai politic om al statului.

”Preşedintele este cel mai votat, dar şi cel mai politic, indiscutabil. Încă suntem sub monitorizarea acelui MCV. Mecanismul de Cooperare şi Verificare, exprimă o doză de optimism să fie ridicat la începutul lui 2018. Sunt 12 recomandări şi s-au făcut diligenţele (...) Prima recomandare este instituirea unui mecanism de numire a procurorilor de rang înalt”, a mai arătat Toader, care a completat că poate aşa MCV doreşte să scape de politizarea numirilor în funcţii de conducere, iar proiectul sau de modificare a numirilor procurorilor şefi tocmai asta face.

“Poate ei s-au gândit că este o problema la actuala reglementare şi noi vrem să o adaptăm”, a completat ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.