Tribunalul Braşov a decis ca ”Cetatea Braşovului” să se întoarcă în patrimoniul statului, magistraţii dispunând radierea societăţii Aro Palace, în proprietatea căreia se afla, din cartea funciară. Sentinţa magistraţilor nu este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Municipalitatea Braşov a cerut instanţei că constate că Aro Palace nu este proprietarul de drept al cetăţii şi că aceasta ar trebui să fie în proprietatea municipiului sau a statului care a fost intervenient în proces, având în vedere faptul că cetatea este un monument istoric de interes naţional.

”Constată că imobilul denumit generic <<Complex Cetate>>, înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp, constituie obiectul dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român, fiind un monument de interes public naţional. Constată nulitatea absolută parţială a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la <<Complexul Cetate>>. Dispune radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al pârâtei SC Aro Palace SA întabulat asupra imobilului denumit generic <<Complex Cetate>> şi întabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român“, se arată în sentinţa dată luni de către magistraţii Tribunalului Braşov.  

Decizia nu este, însă, definitivă şi poate poate fi atacată la Curtea de Apel Braşov.

”Instanţa obligă pârâta SC Aro Palace SA să lase intervenientului Statul Român în deplină proprietate şi posesie imobilul mai sus identificat. Respinge pretenţiile din cererea principală de chemare în judecată ce vizează constatarea dreptului de proprietate publică al reclamantului Municipiul Braşov asupra imobilului ale cărui date de identificare au fost mai sus redate, întabularea, în favoarea părţii menţionate, a dreptului de proprietate asupra acestui imobil şi revendicarea lui“, se mai arată în sentinţa Tribunalului Braşov.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a salutat decizi magistraţilor de la Tribunalul Braşov.

”Este un moment important pentru Braşov, pentru că îşi recapătă unul dintre simboluri, dar şi pentru ceea ce înseamnă patrimoniul acestei ţări. Mulţumesc instanţei de judecată pentru că a văzut în acest proces nu o simplă revendicare imobiliară, ci una care ţine de istoria şi identitatea acestui oraş şi, de ce nu, a acestei ţări. Sper ca în următoarea perioadă, împreună cu Guvernul şi Parlamentul României să găsim cea mai bună soluţie pentru a reda acest monument istoric braşovenilor şi tuturor românilor şi de a prezenta celor din afara ţării ce înseamna istoria acestui oraş“, a declarat Scripcaru. 

Cetatea a fost în patrimoniul companiei de stat ONT din 1982. În 1990, societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.  

Primăria Braşov a vrut să cumpere cetatea, cu 3,3 milioane de euro, oferind la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a finalizat. Tranzacţia ajunsese şi în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a verificat actele.

Primăria, însă, nu a ajuns la o înţelegere cu Aro Palace şi a deschis acţiune în instanţă pentru obţinerea cetăţii, în mai 2015.

Cetatea Braşovului, aflată pe dealul Straja, este unul dintre simbolurile oraşului şi o atracţie pentru turişti, dar de un an este închisă. Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei nivele. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca închisoare, iar în timpul epidemiei de ciumă a adăpostit bolnavi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.