Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde se alege noua conducere a CSM, că activităţile acestuia au adus beneficii pentru sistemul judiciar şi că inclusiv opiniile contradictorii manifestate în şedinţele Consiliului pot aduce soluţii bune. Toader a citit din dosarul unuia dintre candidaţi care făcea referire la respectarea atribuţiilor magistraţilor, pe care a numit-o „sinteză a sintezelor” şi a subliniat că procurorii şi judecătorii trebuie să îşi cunoască atribuţiile şi limitele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu fac eu evaluarea, aprecierea activităţii CSM din perspectiva demnităţii pe care o am, ci din calitatea de membru al CSM. Chiar şi opiniile contradictorii pot genera soluţii bune. Am avut şi avem multe activităţi de real beneficiu pentru sistemul juiciar. Eu am un proiect de candidatură în faţă. Citesc o jumătate de frază: respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale a statutului judecătorilor şi procurorilor. Este o sinteză a sintezelor. Să ne cunoaştem atribuţiile, competenţele şi limitele constituţionale indiferent de locul pe care îl ocupă, şi să le îndeplinim corect şi la timp. Eu îmi exprim convingerea faptului că în continuare vom avea o bună colaborare, pentru că în sistem sunt multe probleme de rezolvat”, a declarat Toader în plen.

Minsitrul Justiţiei i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, amintind că la preluarea mandatului s-a angajat să analizeze sistemul judiciar pentru a vedea în ce mod poate fi îmbunătăţit echilibrul puterilor în stat. De asemenea, a adăugat că nu comentează procedura de elaborare a Legilor justişiei, însă subliniază faptul că ministrul doar a prezentat Comisiei speciale proiectul de legi, care şi l-a însuşit.

„M-am angajat să fac o radiografie a sistemului judiciar pentru a vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi îmbunătăţit. Aţi vorbit despre procedura de elaborare a Legilor justiţiei. Nu spun dacă a fost bine sau nu, dar vă spun că ministrul Justiţei a prezentat proiectul Comisiei speciale, care şi l-a însuşit”, a spus Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat vineri la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în care va fi aleasă noua conducere şi se va discuta raportul de activitate pe anul 2017. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii candidează judecătoarea Simona Camelia Marcu, membru al CSM din partea instanţei supreme, iar pentru postul de vicepreşedinte şi-au depus candidatiurile procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.