Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că auditul extern pe care vrea să îl facă la Parchetul instanţei supreme, DNA şi DIICOT nu va viza soluţiile date de procurori în dosare, ci vechimea cauzelor şi succesiunea lor, precizând că în orice evaluare se urmăreşte ce s-a făcut, dar şi ce nu s-a făcut, respectiv atât acţiunile, cât şi omisiunile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această evaluare a activităţii de fond a celor trei parchete din Ministerul Public nu s-a făcut de aproape 10 ani. Orice unitate publică sau privată, orice autoritate trece, la un moment dat, printr-un proces de evaluare de fond şi am considerat că cele trei parchete pot şi trebuie evaluate. Poţi să urmăreşti specificul activităţii, câte cauze, care este vechimea cauzelor, dacă ele au avut o cadenţa, o succesiune, dacă unele au stat în nelucrare, dacă unii au fost achitaţi şi câţi anume”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că se va urmări mai ales inacţiunea procurorilor în instrumentarea unor dosare. 

"Am în vedere o radiografie exactă a activităţilor desfăşurate. Vor fi elemente de diferenţiere, pentru că, atunci când vorbeşti de analiza activităţii, când evaluezi pe cineva, poţi să evaluezi pentru ce a făcut, dar poţi să evaluezi şi pentru ce nu a făcut. Adică ai acţiuni şi omisiuni în sensul unei inacţiuni legale sau obligaţii legale. (…) Nu am decis încă cine va face acest audit”, a mai spus Toader.

Întrebat care este baza legală a acestui audit la Parchetul instanţei supreme, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, ministrul a spus că acţionează în baza „legislaţiei justiţiei”.

"Este un articol 132 în Constituţie care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei.  Trebuie să vedeţi care sunt parametrii, formele, limitele, atribuţiile acestei autorităţi. Sigur, cu respectarea independenţei, autonomiei, că nu te duci să întrebi de ce s-a luat soluţia asta sau de ce soluţia cealaltă”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul a explicat că sunt două proceduri diferite, una de raportare a Ministerului Public la arhitectura statului de drept şi o alta de fond care vizează activitatea unităţii de parchet, nu şi soluţiile procurorilor în dosare, pentru că „nu se poate intra pentru independenţa pe fond a procurorului”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa luni că va dispune un audit extern la Parchetul instanţei supreme, DNA şi DIICOT, într-un timp pe care nu l-a stabilit.

"Ai număr de dosare, CEDO, şi noi vorbim mereu de termen rezonabil în soluţionarea unei cauze. Să vezi de la sesizare până la soluţionare, să vezi rechizitorii, nu cumva unele să fie luate peste rând şi altele să stea în aşteptare, spre o dulce prescripţie. Poţi vedea numărul de inculpaţi, numărul de arestaţi, poţi vedea numărul de cetăţeni de-ai noştri care au stat în puşcărie pe nedrept", a spus Tudorel Toader, la Antena 3. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.