Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că dacă îl invită preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să dea explicaţii în cazul concluziilor raportului privind evaluarea activităţii Parchetului General şi DNA, va merge, dar nu să se justifice de ce i-a menţinut în funcţii pe procurorii şefi Augustin Lazăr şi Codruţa Kovesi, ci să explice mai bine conţinutul şi concluziile raportului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă va răspunde în faţa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi a premierului Sorin Grindeanu pentru concluziile raportului, ministrul Justiţiei a spus: "De ce trebuie să răspund eu? Eu am făcut evaluarea mea. Nu cred că trebuie să le răspund dânşilor. Dacă mă vor întreabă, le voi spune, dar nu prin intermediul presei”.

Ministrul Justiţiei a precizat că dacă va fi invitat într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare în calitate de membru al Guvernului, este firesc să meargă.

"Dar, reţineţi, dacă voi fi invitat, cu nuanţă că nu mă duc să mă justific, ci mă duc să fac mai bine explicat conţinutul acelui raport şi concluziile”, a mai spus Toader.

El a adăugat că, până la acest moment, nu a primit nicio astfel de invitaţie din partea lui Liviu Dragnea.

Ministrul Justiţiei a mai spus că nu îi este teamă de o posibilă remaniere după o analiză pe care Liviu Dragnea a anunţat-o asupra activităţii miniştrilor din Guvernul Grindeanu. „Nu are de ce să-mi fie teamă, indiferent de soluţie. Eu sunt rectorul Universităţii, nu...”, a adăugat Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus, întrebat dacă voia să ia o altă decizie după finalizarea raportului în cazul procurorilor şefi Augustin Lazăr şi Codruţa Kovesi, dar s-a răzgândit după ce ar fi avut unele întâlniri, Toader a spus: „Să vă explice cei care au dat declaraţiile. Eu ştiam că nu pot face controlul de fond. Toţi realizează şi sunt de acord cu faptul că este o iluzie să crezi că în două săptămâni poţi face o analiză de fond”.

Întrebat dacă înainte de a anunţa auditul extern la Parchetului General, DNA şi DIICOT a vorbit cu senatorul Şerban Nicolae, care a amintit de o asemenea iniţiativă, Toader a spus. "Nu a existat nicio discuţie cu Şerban Nicolae. Nu am vorbit cu Nicolae de foarte multă vreme, anul ăsta nu ne-am văzut. Încă nu am inspiraţie de la dânsul”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 29 martie, când a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare din funcţii a acestora.

El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. Toader a susţinut, însă, că este oportună "instituirea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii.

Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justiţiei.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, privind nemulţumirile din PSD referitoare la evaluarea pe care ministrul Justiţiei a făcut-o activităţii Parchetului General şi DNA, că nu crede că va fi o problemă dacă Tudorel Toader va fi chemat la şedinţa coaliţiei de guvernare pentru a explica raportul.

”Dacă se consideră necesar de către coliţie sau de către unul dintre partidele care fac parte din coaliţie, eu cred că nu are o problemă domnul ministru să meargă să explice deciziile pe care le-a luat”, a arătat Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.