Senatorul UNPR Marius Isăilă a fost condamnat de ICCJ la patru ani de închisoare cu executare, instanţa dispunând şi confiscarea de la acesta a 180.000 de euro, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a dispus, luni, condamnarea lui Marius Ovidiu Isăilă la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată şi la un an de închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. După contopirea pedepselor, instanţa a stabilit ca Isăilă să execute pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat un spor de pedeapsă de un an, astfel că senatorul a fost condamnat în final la patru ani de închisoare cu executare şi la doi ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi civile.

Prin aceeaşi decizie, instanţa l-a achitat pe Isăilă pentru una dintre acuzaţiile de trafic de influenţă şi a decis menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune.

În acelaşi dosar, judecătorii ICCJ au respins cererea lui Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, de aplicare în cazul său a procedurii de judecată în cazul recunoaşterii învinuirii şi l-au condamnat pe acesta la doi ani de închisoare cu suspendare, termenul de supraveghere stabilit fiind de patru ani.

Judecătorii ICCJ au mai stabilit confiscarea de la Isăilă a 180.000 de euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) şi obligarea acestuia la plata către stat a acestei sume, iar de la Ene a sumei de 20.000 de euro în aceleaşi condiţii.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de Marius Isăilă şi Cristian Ene, precum şi de procurorii DNA la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

La ultimul termen de judecată, din 28 martie, Cristian Ene a recunoscut două dintre cele trei fapte de trafic de influenţă de care este acuzat alături de senatorul Isăilă.

”Este real că am pretins şi primit împreună cu Isăilă suma de 200.000 de euro şi ulterior, în 2012, cu acelaşi inculpat am pretins 120.000 de euro de la Cristescu Cătălin pentru a aranja un control al Fiscului”, a spus Ene în faţă judecătorilor. 

El a mai arătat că, în anul următor, a cerut 20.000 de euro de la Cătălin Cristescu, denunţător în cauză, pentru a interveni în vederea ocupării unor posturi de funcţionari publici în contextual desfiinţării Gărzii Financiare din ANAF şi angajării foştilor inspectori în alte posturi.

”Împreună cu Isăilă am primit suma de 20.000 de euro în martie 2014 de la Cristescu pentru un concurs. 15.000 de euro trebuia să-i dau lui Preda Nicoleta. După prinderea mea în flagrant, Isăilă mi-a cerut să fac un contract de împrumut cu Cristescu Cătălin pentru suma respectivă. Am fost de accord, dar nu l-am mai întocmit. Isăilă mi-a spus să întocmesc fictiv contractul de împrumut. Am dat toate declaraţiile la DNA. Care a fost contribuţia lui Isăilă ? De fiecare dată, sumele de bani mi-au fost comunicate de Isăilă şi eu doar le-am transmis mai departe lui Cristescu. Prima suma i-am dat-o în parcarea de la Dunărea, a două în birou”, a completat fostul consilier al senatorului.

Pe 23 iulie 2014, senatorul Marius Isăilă a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, după ce acesta, printre altele, ar fi cerut bani în schimbul intervenţiei pentru blocarea unui control ANAF şi pentru atribuirea de contracte pe bani publici.

Potrivit anchetatorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de ANAF la firma SC Dave Research SRL a omului de afaceri Lucian Timofanovici un alt denunţător în această cauză.

''După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi doi inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control'', notau procurorii în actul de inculpare.

Plenul Senatului a respins, în 2 iunie 2014, arestarea preventivă a senatorului Marius Ovidiu Isăilă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.