Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii militează pentru unitatea instituţională a CSM şi a sistemului judiciar în integralitatea sa, susţinând rolul fundamental al magistratului judecător în înfăptuirea actului de justiţie, în contextul în care judecătorii au cerut, într-o rezoluţie, separarea atribuţiilor CSM referitoare la judecători şi procurori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii arată, marţi, într-un comunicat de presă, că a luat act de rezoluţia adoptată de reprezentanţi ai judecătorilor de la tribunale, în urma întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor acestor instanţe, desfăşurată la Constanţa.
 
”În acest context, Secţia pentru procurori reafirmă preocuparea constantă a procurorilor pentru respectarea principiilor supremaţiei legii şi independenţei sistemului judiciar în ansamblul său şi acţionează în concordanţă cu acestea. În egală măsură, trebuie menţionat faptul că în arhitectura constituţională şi legală actuală, Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează ca organ colegial unic cu responsabilităţi directe şi exclusive în gestionarea carierei magistraţilor judecători şi procurori”, se arată în comunicatul citat.
 
În comunicat se mai precizează că, în contextul dezbaterilor asupra modificărilor legilor justiţiei, ”pe baza opiniilor centralizate exprimate de instanţe şi parchete, propunerile privitoare la atribuţiile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi ale celor două Secţii care vizează acele aspecte de carieră comună ale magistraţilor şi modul de ocupare a instanţelor şi parchetelor au fost însuşite de Comisia de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”.
 
În finalul comunicatului, Secţia pentru procurori militează pentru unitatea instituţională a Consiliului Superior al Magistraturii şi a sistemului judiciar în integralitatea sa, susţinând rolul fundamental al magistratului judecător în înfăptuirea actului de justiţie.
 
Judecătorii cer Consiliului Superior al Magistraturii, Senatului şi Camerei Deputaţilor, într-o rezoluţie semnată de reprezentanţii judecătorilor de tribunale şi ai curţilor de apel din ţară, să adopte imediat mai multe acte normative care să permită consolidarea statutului judecătorilor prin separarea "imediată" a atribuţiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu privire la organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor.
 
Astfel, judecătorii propun ca organizarea instanţelor şi chestiuni de carieră a judecătorilor şi procurorilor care ţin de CSM să aparţină distinct celor două Secţii ale Consiliului, respectiv Secţiei pentru Judecători în privinţa judecătorilor şi instanţelor judecătoreşti şi Secţiei pentru Procurori în privinţa procurorilor şi parchetelor. 
 
"Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu privire la organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor, în sensul ca acestea să aparţină distinct celor două Secţii ale Consiliului, respectiv Secţiei pentru Judecători în privinţa judecătorilor şi instanţelor judecătoreşti şi Secţiei pentru Procurori în privinţa procurorilor şi parchetelor", se arată în rezoluţia judecătorilor semnată în cadrul unei reuniuni, la Constanţa.
 
În acelaşi timp, judecătorii mai cer colegilor din CSM "să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale", fără a preciza la ce anume se referă.
 
"Solicităm judecătorilor membri în Consiliului Superior al Magistraturii să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale, având această obligaţie faţă de întregul corp de judecători pe care-l reprezintă, dar şi faţă de societatea românească în favoarea căreia îşi exercită funcţia publică. Întrucât judecătorul are un rol hotărâtor în statul de drept, solicităm tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice implicate în reglementarea statutului judecătorului, precum şi în organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti să dispună măsurile necesare în acest scop, începând cu consolidarea rolului şi atribuţiilor Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Reafirmăm importanţa întăririi garanţiilor de independenţă recunoscute deja prin înlăturarea oricăror forme de presiune ce ar putea ameninţa desfăşurarea activităţii judiciare în alte condiţii decât cele strict legale", se mai arată în rezoluţia de la Constanţa.
 
La acest punct de vedere au aderat preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel din ţară. "Solicităm şi noi puterii legislative ca, în cel mai scurt timp, să fie adoptate modificări legislative care să asigure separarea atribuţiilor CSM, astfel încât cariera judecătorilor şi organizarea instanţelor judecătoreşti să reprezinte prerogative aparţinând exclusiv secţiei pentru judecători", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti. 
 
În acelaşi document, şefii de instanţe atenţionează judecătorii din CSM că sunt datori să respecte legea, fără a preciza, punctual, la ce anume se referă. 
 
Şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţine, "în mod expres", Rezoluţia adoptată la înâlnirea reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri şi a reprezentanţilor tribunalelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.