Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) afirmă că declaraţiile ministrului de Interne, Lucian Bode, conform cărora munca poliţiştilor este subminată de pedepsele mici dictate de instanţe, "exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce priveşte modul în care puterea judecătorească îşi exercită competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege şi reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiţie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Secţia pentru judecători îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de ministrul Afacerilor interne, domnul Lucian Bode, în sensul că deciziile definitive ale instanţelor de judecată subminează munca poliţiştilor. Critica hotărârilor judecătoreşti de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă şi nesocoteşte principiul separaţiei puterilor în stat. Poziţia publică menţionată exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce priveşte modul în care puterea judecătorească îşi exercită competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege şi reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiţie, prin ignorarea completă a împrejurării că soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti au la bază probatoriul administrat în cauză şi sunt rezultatul procesului deliberativ, inerent actului de judecată, care nu poate fi decât atributul exclusiv al judecătorului", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Secţia pentru judecători a CSM.

Potrivit sursei citate, o astfel de poziţie ignoră şi cadrul normativ în vigoare referitor la atribuţiile organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare, ale căror acte sunt, în conformitate cu legea, supuse controlului judecătoresc.

"În acest context, abordările de natura celei în discuţie nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât acestea emană de la ministrul afacerilor interne, care are îndatorirea de a veghea la respectarea legii, inclusiv din perspectiva exercitării atribuţiilor care revin organelor de poliţie. Secţia pentru judecători, reiterând apelul la echilibru în declaraţiile publice, subliniază că nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a independenţei justiţiei, ca valoare fundamentală a statului de drept", adaugă sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că România riscă sancţiuni şi să pună în pericol parteneriate importante, cum ar fi cel cu SUA, având în vedere că Biroul de monitorizare şi combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de stat al SUA ne-a transmis că nu îndeplinim condiţiile minime în combatere a traficului de persoane.

Lucian Bode a adăugat că munca poliţiştilor este subminată de pedepsele deloc aspre date de instanţele de judecată celor care se ocupă cu traficul de persoane şi a menţionat că este importantă schimbarea legii.
 
"Munca poliţiştilor nu este una deloc uşoară, de cele mai multe ori extrem de periculoasă, practic prin astfel de decizii este subminată. Noi trebuie să modernizăm legislaţia şi să ţinem pasul cu vremurile şi dacă se va impune că ne uităm la Codul de Procedură Penală, sigur, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”, a declarat Bode.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.