Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că România riscă sancţiuni şi să pună în pericol parteneriate importante, cum ar fi cel cu SUA, având în vedere că Biroul de monitorizare şi combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de stat al SUA ne-a transmis că nu îndeplinim condiţiile minime în combatere a traficului de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat la Digi24, luni seară, despre faptul că Biroul de monitoaizare şi combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de Stat al SUA ne-a transmis că nu îndeplinim condiţiile minime pentru combaterea traficului de persoane, Lucian Bode a declarat că din această cauză România riscă sancţiuni.
 
”România riscă inclusiv sancţiuni, România riscă să pună în pericol parteneriate, inclusiv Parteneriatul cu SUA pe componenta de achiziţii de armament, spre exemplu. Deci sunt riscuri pe care România le-ar înregistra în momentul  în care am ajunge în pilonul trei. Patronatul de stat publică un raport anual. Astăzi suntem într-o galerie nu tocmai onorabilă. Watch list înseamnă Belarus, Congo, Mali, Pakistan, Senegal. Acestea sunt  ţările unde ne aflăm astăzi. Pilonul 3 ar însemna Afganistan, China, Iran, Coreea de Nord, Rusia şi Siria”, a declarat Lucian Bode.
 
În cadrul recentei vizite în SUA, Bode afirmă că le-a transmis oficialilor americani angajamentul României în ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane. 
 
”Am evidenţiat, normal, angajamentul României în ceea ce priveşte combaterea acestui flagel. În 2021 au fost cercetate pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, 911 persoane, faţă de 523 de persoane câte au fost cercetate în 2020. Semnalele pe care le-am primit de la oficialii Departamentului de Stat au fost pozitive şi sunt încrezător că acest dialog pe care l-am avut, la cel mai înalt nivel, şi progresele pe care le-am evidenţiat vor conta în evaluarea pe anul acesta”, a declarta Bode.
 
Întrebat câte reţele de trafic de persoane au fost destructurate de când ocupă funcţia de ministru de Interne, Bode a răspuns că de ordinul sutelor.
 
”De ordinul sutelor de reţele de trafic de persoane, de trafic de migranţi. Un Centru de investigaţii transfrontaliere va funcţiona la Bucureşti”, a declarat ministrul.
 
Lucian Bode a mai adăugat că munca poliţiştilor este subminată de pedepsele deloc aspre date de instanţele de judecată celor care se ocupă cu traficul de persoane şi a menţionat că este importantă schimbarea legii.
 
”Munca poliţiştilor nu este una deloc uşoară, de cele mai multe ori extrem de periculoasă, practic prin astfel de decizii este subminată. Noi trebuie să modernizăm legislaţia şi să ţinem pasul cu vremurile şi dacă se va impune că ne uităm la Codul de Procedură Penală, sigur, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”, a declarat Bode.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.