Tribunalul Braşov a respins, vineri, propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Ninel Cercel, reţinut pentru şantaj într-un dosar instrumentat de DNA şi deschis după incendiul produs în Gara Breaza la un tren care transporta azotat de amoniu. Magistraţii au dispus pplasarea demnitarului sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii Tribunalului Braşov au respins, vineri seară, cererea DNA de arestare preventivă a secretarului de stat Ninel Cercel, însă soluţia poate fi contestată de către procurori în termen de 48 de ore de la pronunţare. Judecătorii au dispus, în schimb, măsura controlului judiciar faţă de Ninel Cercel, acesta având interdicţia de părăsi ţara fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi de a comunica, direct sau indirect, cu directorul din CFR pe care l-ar fi şantajat sau cu martorii din dosar.

Procurorii pot contesta soluţia Tribunalului Braşov la Curtea de Apel.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ninel Cercel a fost reţinut de procurorii DNA, sub acuzaţia de şantaj, în cazul trenului cu azotat de amoniu la care s-a produs un incendiu, în 1 noiembrie, în Gara Breaza.

În contextul acestui incident, începând din 1 noiembrie secretarul de stat Ninel Cercel i-a solicitat imperativ, direct sau prin intermediari, directorului Centrului Zonal Marfă Braşov să demisioneze pentru că în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate.

"Varianta oferită de inculpat părţii vătămate în schimbul demisiei a fost că va fi absolvit de orice răspundere disciplinară, va avea în continuare un post de consilier pe care inculpatul îl va înfiinţa special şi la Braşov, promiţându-i totodată că ulterior, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susţine în faţa ministrului pentru a fi numit şef de regională. Partea vătămată nu a acceptat condiţiile inculpatului, astfel încât mijloacele de constrângere folosite de inculpat au fost ameninţarea cu controale în urma cărora va fi demis", arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, în 3 noiembrie secretarul de stat a trimis la Braşov două echipe de control, iar în aceeaşi zi directorul respectiv a fost notificat că în 6 noiembrie este convocat la Bucureşti întrucât este cercetat disciplinar.

"Scopul urmărit de inculpat prin acţiunile îndreptate împotriva părţii vătămate pentru a-l îndepărta din funcţia de manager al CZM Braşov l-a constituit obţinerea unui folos patrimonial de către societăţi private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu Azomureş. Aceasta, deoarece persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăţi private să preia activităţi din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăţi", mai spune DNA.

Vineri seară, secretarul de stat a fost demis, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.