Reprezentanţi ai magistraţilor români se află joi, la Bruxelles, pentru întâlniri cu oficialii europeni pe tema situaţiei din justiţie şi pentru o manifestaţie şi declaraţii de presă în faţa Palatului de Justiţie, unde li se vor alătura colegii belgieni, anunţă judecătorul Cristi Dănileţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Reprezentanţi ai Asociaţiei “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţiei ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ai Asociaţiei ”Iniţiativa pentru Justiţie” se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepreşedintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România şi care va cuprinde şi un flashmob organizat de magistraţii români în colaborare cu colegii lor din Belgia în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles", anunţă Dăileţ pe contul său de Facebook.

El afirmă că prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneţia şi rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independenţa justiţiei, judecătorii şi procurorii fiind supuşi unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerinţele statului de drept.

"O astfel de situaţie tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog şi progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiţii, instituţiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind şi obligaţia acestora", scrie Dănileţ.

În opinia sa, dreptul la informare al entităţilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber şi fără presiuni cu magistraţii români.

"De altfel, lipsa unui dialog real al autorităţilor române cu judecătorii şi procurorii a determinat mii de magistraţi români să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, abrogarea dispoziţiilor referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, renunţarea la dispoziţile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi la cele care elimină meritocraţia în magistratură", argumentează judecătorul.

Magistraţii români se vor afla, în intervalul orar 14-15 (15-16 ora României), în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesaţi şi pentru o sesiune de declaraţii pentru presă, fiind anunţată şi participarea magistraţilor belgieni.

Demersul magistraţilor români are loc la o zi după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi ambasadele a 12 state, printre care Franţa, Germania, Olanda, SUA, au criticat situţia justiţiei, măsurile aflate în discuţie pentru modificarea legislaţiei penale şi a celei privind sistemul judiciar, dar şi acţiunile împotriva fostei şefe DNA Laura codruţa Kovesi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.