La dezbaterea publică organizată luni de Ministerul Justiţiei pe tema ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, care a durat mai bine de patru ore, au fost 221 de participanţi, jumătate fiind jurnalişti. Au venit să-şi spună păsul condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, avocaţi, magistraţi ajunşi la pensie, ONG-uri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diversitatea participanţilor s-a cristalizat în două tabere principale: cei interesaţi doar de graţiere - destul de mulţi, foarte diverşi, cu convingeri certe şi păreri antagonice - şi cei preocupaţi de ambele subiecte, în special de redefinirea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese, în această categorie intrând în special reprezentanţii societăţii civile şi câţiva jurnalişti.  

Ministrul Florin Iordache i-a ascultat cu răbdare pe cei care susţineau graţierea şi modificarea codurilor penale în forma pregătită de el şi de consilieră, lăsându-i să vorbească mult peste timpul anunţat iniţial de trei minute pentru fiecare vorbitor. La final, ministrul Justiţiei a anunţat că a contabilizat peste trei mii de păreri de care a promis că va ţine cont atunci când va merge cu noua formă a actelor normative în Guvern.

REPORTAJ: Condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, ONG-uri şi jurnalişti şi-au spus oful în faţa ministrului Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
REPORTAJ: Condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, ONG-uri şi jurnalişti şi-au spus oful în faţa ministrului Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Concluziile certe ale dezbaterii nu au fost prea multe şi nici prea clare: ministrul a spus că nu renunţă la proiectul graţierii şi la modificarea codurilor penale, dar a dat semnale că măsurile nu vor fi adoptate prin ordonanţe de urgenţă, ci prin angajarea răspunderii Guvernului, adică tot fără dezbatere parlamentară, sau, mai puţin probabil, prin proiecte de legi în Parlament.

Una dintre prezenţele insolite ale dezbaterii publice de la Ministerul Justiţiei a fost Gigi Becali. A vorbit în calitate de fost deţinut, cunoscător pe propria piele a condiţiilor din închisori, dar a criticat dur intenţia graţierii colective a ministrului Iordache, pe care a numit-o ”un proiect şmechereşte”. ”Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a caracterizat omul de afaceri situaţia din închisorile româneşti.

REPORTAJ: Condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, ONG-uri şi jurnalişti şi-au spus oful în faţa ministrului Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
REPORTAJ: Condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, ONG-uri şi jurnalişti şi-au spus oful în faţa ministrului Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Critici la adresa ordonanţei de urgenţă privind graţierea a adus şi Daniela Andreescu, preşedinta organizaţiei APADOR-CH, un ONG care în ultimii peste douăzeci de ani a vizitat toate penitenciarele din România şi a întocmit rapoarte detaliate ale condiţiilor în închisori. ”Nu se justifică necesitatea adoptării în regim de urgenţă”, i-a spus Andreescu ministrului Justiţiei. ”Nu se poate ca de azi pe mâine să se rezolve o problemă cronică şi sistemică. APADOR susţine retragerea ordonanţelor şi prezentarea lor în Parlament”, a mai spus ea.

Opinii similare au avut toate ONG-urile al căror obiect de activitate este lupta anticorupţie, statul de drept, buna guvernare şi drepturile omului: Vedem Just, Expert Forum, Freedom House, ActiveWatch, Iniţiativa România şi chiar Asociaţia Deţinuţilor din România. ”Să nu profite niciun demnitar sau funcţionar public de graţiere, măsura să fie luată doar pentru condamnaările de maximum doi ani, graţierea să fie prin lege, nu prin OUG”, a susţinut reprezentantul Vedem Just.

Gelu Trandafir, de la Freedom House. a cerut retragerea ordonanţelor de urgenţă şi dezbaterea măsurilor prevăzute în Parlament şi l-a avertizat pe ministrul Justiţiei că ultimul raport MCV conţine avertismente legate de cele două acte normative.

”Scopul acestor ordonanţe este să scăpaţi de la tragerea la răspundere penală şi de la executarea unor pedepse în cazul unor zeci sau sute de prieteni sau sponsori politici (…) Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog, din punctul nostru de vedere sunteţi compromis ca ministru al Justiţiei (…) Această întâlnire este o farsă şi există două soluţii decente pe care noi le recomandăm: (1) să retrageţi imediat aceste ordonanţe de urgenţă şi (2) să vă daţi demisia”, i-a transmis Mihai Poliţeanu, preşedintele Iniţiativa România, ministrului Florin Iordache.

”Suntem împotriva celor două OUG-uri. Ordonanţele nu rezolvă problemele. Gradul de ocupare rămâne 148% dacă eliberaţi 3.000 de deţinuţi. Respingem în mod categoric motivarea dumneavoastră. Vor veni alte condamnări de la CEDO”, i-a spus lui Iordache şi preşedinta Asociaţiei Deţinuţilor din România.

Au fost însă şi păreri din spectrul opus. ”Soţul meu a luat o condamnare de 11 ani pentru aşa-zisele droguri legale. Susţin cele două ordonanţe”, a spus o femeie în cadrul dezbaterii.

Mama unui băiat care a furat ”decât trei maşini” i s-a plâns şi ea ministrului Justiţiei de nedreptatea făcută fiului ei. ”În spatele meu, în dreapta şi stânga mea nu este decât oameni care sunt în contra amnistiei (din sală: sunt). Nu ştiu cum o să puteţi să faceţi faţă la atâtea idei, este contra domnului Dragnea, este contra PSD-ului (din sală: sunt). Pe mine nu mă interesează decât un singur lucru: eu am băiatu, a furat trei maşini (rumoare în sală, unii îşi fac cruce). Ascultaţi-mă puţin: aceştia sunt oamenii ieşiţi în stradă de Iohannis. Oamenii aceştia nu vrea decât să-i întoarceţi cu faţa la zid să trageţi cu pistolul în ei. Să moară copiii, să trăiască ei. Asta vrea Iohannis basistu. Din judecători, o zi vreau să facă puşcărie să vadă cum e că nu s-ar mai juca cu vieţile oamenilor. Domnule prim-ministru, nu se mai poate, daţi amnistiere că moare copiii-n puşcării”, a spus femeia în cadrul dezbaterii publice. ”Dar cine l-a pus să fure, doamnă?”, a întrebat cineva din sală. ”Se fură de foame, pentru mâncare”, a răspuns femeia. ”De foame furi o pâine, nu trei maşini”, i-a răspuns o altă persoană din sală.

Luiza Cătănescu, o femeie cu foarte multe procese pe rol, fostă patroană de firmă de asigurări, i-a cerut ministrului Iordache să promoveze graţierea şi modificarea codurilor penale în regim de urgenţă şi să dea şi amnistie pe urmă. ”Să ţineţi cu populaţia, eu ştiu ce vorbesc. Am avut 800 de dosare civile şi 46 de dosare penale. Eu vorbesc concret”, a spus ea. ”Nu vă e ruşine? Ruşine să vă fie”, i-au strigat câţiva oameni din sală.

O altă femeie, Eugenia Lixandru, i-a mulţumit ministrului Iordache ”pentru modul în care încearcă democratic să schimbe legi care trebuie schimbate”. Apoi a venit cu propuneri privind partidele politice. ”Este foarte bine dacă s-ar putea şi propun să se facă treaba aceasta pentru reintegrare, să spunem, a sentimentului patriotic şi a responsabilităţii faţă de această ţară, ca partidele toate să fie desfiinţate şi să nu existe decât: partidul femeilor, care să răspundă şi de creşterea copiilor, partidul bărbaţilor din România, iar partidul tineretului să decidă. Nu mă luaţi în derâdere. Ţara asta este în pericol să fie destrămată. Să zicem merci că PSD a oprit măcel în stradă. Dacă reuşiţi să faceţi democratizarea actului de justiţie înseamnă că aţi salvat ţara”, a spus ea, spre stupefacţia sălii. Înainte de a încheia l-a rugat pe Florin Iordache să-I transmită colegei sale de partid Gabriela Firea ”o propunere generală”. ”Toate aceste mitinguri să aibă loc pe un stadion. Toate energiile negative care se manifestă în felul acesta produc mişcări telurice. Şi cutremurele nu sunt întâmplătoare”, a spus femeia cu convingere şi neintimidată de chicotelille din sală.

Un bărbat care s-a prezentat ca fiind ”un fost arestat de două ori” şi-a spus şi el of-ul, apoi i-a recomandat ministrului Justiţiei ca, dacă vrea dezbateri serioase pe tema graţierii şi modificării codurilor penale, să le facă cu oameni din sistemul judiciar. ”Am impresia că aceste ordonanţe sunt bune, dar trebuie completate. Prin graţiere nu vor ieşi mai mult de cinci mii. Ar trebui să umblăm la puterea procurorului. Dacă e suspiciune rezonabilă, eşti arestat, nu arestează pe probe pentru că el e Dumnezeu pe pământ. Consultarea ar trebui să o faceţi în special cu practicienii, judecători de instanţă. Ei pot da o părere pertinentă, nu noi de pe stradă care spunem ce visăm noaptea”, i-a transmis omul ministrului Iordache.

Venită tocmai din Teleorman, o doamnă în vârstă nu şi-a putut stăpâni ironia la adresa PSD şi a lui Liviu Dragnea. ”Vin chiar din judeţul şefului dumneavoastră, Teleorman. E o plăcere să mergi pe străzile Alexandriei şi ştiţi unde este, aia unde domnul Dragnea are două străzi oprite. Acea avere oare din ce s-a făcut? Să umblăm după ordonanţe ca să-i scăpăm. Suntem împotriva ordonanţelor. Aceste ordonanţe le daţi numai, numai pentru dumneavoastră. Bărbatul meu a murit în spital pentru că nu am avut bani de privat. Aţi fost într-un spital ca să vedeţi cum stau bolnavii doi în pat şi cum le pune perfuzii unii după alţii?”, a întrebat ea indignată.

La dezbatere a fost şi o reprezentantă a Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) înfiinţată de Dan Voiculescu, condamnat în 2014 la zece ani de închisoare. Ea a arătat în timpul intervenţiei şi un plic pe care susţine că l-a primit la sediul fundaţiei şi în care se aflau "exemplare vii de ploşniţe şi gândaci, culese de pe saltele din peniteniciare”.

Preşedintele Consiliului Tineretului din România i-a transmis ministrului Justiţiei să nu se joace cu focul. ”Impresia este că ordonanţele au fost date pentru interese personale sau de grup. Ar trebui să avem dezbateri pentru politica penală a statului, nu pentru aceste două ordonanţe de urgenţă. Să aveţi în vedere că reprezint peste un milion de tineri. Nu vă jucaţi cu focul, domnule ministru. Nu merită”, i-a spus el lui Florin Iordache.

Jurnaliştii Liviu Avram (Adevărul) şi Ioana Ene Dogioiu (Ziare.com) au avut şi ei câte o intervenţie în cadrul dezbaterilor de la Ministerul Justiţiei pe tema ordonanţelor de urgenţă, ambii criticând intenţia ministrului şi atrăgând atenţia că, practic, abuzul în servciu şi conflictul de interese sunt dezincriminate.

”Prin aceste două iniţiative reconfiguraţi politica penală a statutului în ceea ce priveşte câteva infracţiuni. Abuzul în serviciu e graţiat, potrivit proiectului de ordonanţă. Impuneţi mai multe condiţii: plângerea prealabilă, un cuantum al prejudiciului şi scăderea pedepselor. În nota de fundamentare nu explicaţi de ce. Infracţiunea de abuz în serviciu e practic dezincriminată, nu mai există nici conflict de interese. Se poate modifica politica penală a statului prin ordonanţă de urgenţă?”, l-a întrebat jurnalistul Liviu Avram pe ministrul Justiţiei.

Florin Iordache i-a replicat jurnalistului că, în urma dezbaterii publice, Guvernul va lua o decizie asupra formei în care vor fi adoptate măsurile prevăzute în ordonanţele de urgenţă: proiect de lege sau angajarea răspunderii executivului în faţa Parlamentului.

”Ordonanţa de urgenţă are efect de amnistie, are efect de ghilotină. O daţi, stă în vigoare câteva zile, Parlamentul o respinge, dar ea îşi face efectele. Vi se pare firesc să modificaţi politica penală a statului dumneavoastră împreună cu consiliera dumneavoastră?”, a mai atras atenţia jurnalistul Liviu Avram.

La rândul său, jurnalista Ioana Ene Dogioiu i-a pus o serie de întrebări ministrului Justiţiei: dacă există o statistică a faptelor care vor fi graţiate şi de ce doreşte dezincriminarea abuzului în serviciu. ”Depăşiţi limitele impuse de Curtea Constituţională în ceea ce priveşte abuzul în serviciu”, i-a atras jurnalista atenţia ministrului. ”Abuzul în serviciu îl dezincriminaţi, faceţi o dublă condiţionare: funcţionarul să fie într-o anumită relaţie cu cel păgubit şi denunţul să fie făcut într-o anumită perioadă”, a afirmat Ioana Ene Dogioiu. 

La finalul celor patru ore de dezbatere, ministrul Justiţiei a făcut câteva promisiuni, nu prea convingătoare pentru jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă, cărora le-a răspuns destul de lacunar la întrebări.

REPORTAJ: Condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, ONG-uri şi jurnalişti şi-au spus oful în faţa ministrului Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
REPORTAJ: Condamnaţi, mame sau soţii de condamnaţi, cetăţeni ”indignaţi”, ONG-uri şi jurnalişti şi-au spus oful în faţa ministrului Justiţiei. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat dacă vreun politician va beneficia de graţiere, Iordache a negat. De asemenea, a negat şi că Liviu Dragnea i-ar fi cerut să reglementeze lucrurile prevăzute în cele două ordonanţe de urgenţă. Florin Iordache a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta - proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că inclusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere. El a promis şi că varianta iniţială va fi amendată, dar nu a putut spune ce anume va scoate şi ce va lăsa în textul celor două ordonanţe de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.