Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, luni, că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate”. ”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august. Senatorul PSD Adrian Ţuluianu a declarat, luni, că Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei ”nu este în regulă” şi trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. Ţuţuianu a spus că nu a văzut textul ordonanţei şi nu ştie dacă ”sunt lucruri bune sau rele”. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine modificările privind majorarea vechimii pentru procurorii care lcurează la pacrehete de rang înalt, el afirmând că ”nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă” şi care „îşi fac ucenicia pe dosare complicate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tăriceanu: Nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă, care îşi fac ucenicia pe dosare complicate

Întrebat, luni, ce părere are despre afirmaţiile procurorul general al României, Augustin Lazăr, potrivit cărora ar putea apărea probleme în instrumentarea unor dosare importante pentru că mulţi procurori detaşaţi la Parchetul Militar sau la DIICOT nu vor putea să-şi continue activitatea, în urma adoptării acestei ordonanţe, Călin Popescu Tăriceanu a spus că lipsa de experienţă a unor rocuror ”ar fi trebuit să dea de gândit” celor care au făcut detaşările acestora la unele parchete.

„Nu aş vrea să fac multe comentarii în legătură cu aceste chestiuni, care ţin de organizarea modului în care sunt alocate dosarele. Ceea ce pot să vă spun este că nu mi se pare normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă şi acest lucru ar fi trebuit să le dea de gândit celor care au hotărât detaşările unor procurori lipsiţi de experienţă pentru a instrumenta astfel de dosare, dacă e cazul. Eu vorbesc în principiu. Nu cunosc dosarele la care faceţi referire sau la care face referire procurorul general. Dar ca chestiune de principiu, cred că peste tot e normal să lucreze oameni care au deja acumulată o bună experienţă profesională şi nu persoane care, sigur, îşi fac ucenicia, ca să zic aşa, pe dosare complicate” a afrimat Tăriceanu.

 

Întrebat fiind dacă a avut anterior o discuţie cu Tudorel Toader şi cu Liviu Dragnea cu privire la această ordonanţă, preşedintele Senatului a răspuns că a avut discuţii care au vizat, în principal, temele ridicate în raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia precum vârsta de pensionare a magistraţilor sau chestiuni referitoate la „funcţionarea anumitor mecanisme din cadrul justiţiei”. Tăriceanu a spus că aceste puncte ”nu creează probleme de impact”.

Tăriceanu a adăugat, în acest context, că, în opinia sa, nici problema pensionării magistraţilor, aşa cum a fost decisă iniţial în Parlament, “nu crează o problemă de impact reală, dar pentru a arăta toată disponibilitatea pe care o avem în relaţia cu Comisia de la Veneţia şi cu partenerii europeni această propunere a fost luată în considerare şi s-au făcut modificările pe cale de consecinţă”.

Ţuţuianu: Nu cred că e în regulă ordonanţa

Senatorul PSD Adrian Ţuluianu a fost întrebat, luni, ce părere are despre Ordonanţa de Urgenţă care modifică legile Justiţiei şi a spus că nu este ”în regulă”.

”Nu cred că e în regulă ordonanţa, dar asta este altceva. Nu am văzut-o. Când o să văd ordonanţa o să fac comentarii cât mai avizate. Altfel, ar însemna să discut pe ce am văzut la televizor”, a spus Ţuţuianu.

Acesta a afirmat că ordonanţa ”trebuia discutată în partid”.

”Trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile stăm pe masă cu legile Justiţiei. Ori să vi cu OUG aşa de rapid mi se pare...”, a mai declarat Ţuţuianu, care a adăugat că nu ştie dacă documentul a fost făcut ”peste noapte”.

 

”Nu ştiu dacă sunt lucruri bune sau rele”, a mai spus senatorul PSD.

Augustin Lazăr:  În cazul în care încetează delegările pe funcţii, colectivele care lucrează în acest moment la unele dosare vor fi desfiinţate

”Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs, de exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că se doreşte să fie finalizate, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat, luni dimineaţă, procurorul general Augustin Lazăr.

Întrebat dacă se referă la dosarul violenţelor din 10 august, Lazăr a spus: ”La toate dosarele care sunt pe rol”.

Guvernul a adoptat, luni, OUG privind legile Justiţiei, prevederile acesteia urmând a intra în vigoare marţi. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.