Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că nu au fost "intervenţii” pentru păstrarea lui Claudiu Bejan la conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, dar ştie că nu poate demite pe cineva care are calificativul "excepţional”, precizând că în acest an va face şi ea o evaluare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu a făcut nimeni intervenţii pentru păstrarea şefului Bejan în fruntea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ştiu că nu pot să demit pe cineva care are calificativul «excepţional». Anul acesta o să fac propria evaluare”, a declarat, luni, Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a precizat că şi dacă ar fi schimbat conducerea ANP, nu putea să aducă pe altcineva care nu este din sistem. "Nu mai pot aduce un magistrat la conducerea ANP,  din 2009, de când s-a schimbat legea”, a explicat Raluca Prună.

Ea a precizat că în luna iulie declanşează concursurile pentru posturile de conducere din penitenciare, arătând că cei aflaţi în prezent în aceste funcţii sunt împuterniciţi.

Ministrul Justiţiei anunţa, la începutul lunii iunie, că va declanşa concursul pentru ocuparea posturilor de conducere din penitenciare, astfel încât oamenii să fie confirmaţi pe posturi în octombrie, pentru o perioadă de patru ani, iar criteriile de performanţă să fie evaluate anual. Raluca Prună preciza că în sistemul penitenciar există o  situaţie de precaritate, dar acest lucru nu se întâmplă doar din vina celor de la ANP, fiind şi o vină legislativă.

“În 2009 s-a schimbat legea şi s-a spus că la penitenciar nu poate fi în conducere decât cineva care provine din sistemul penitenciar. Cei mai mulţi şefi de penitenciare nu sunt confirmaţi pe post, au ceea ce se numeşte o împuternicire, deci ei depind de şeful cel mare, care, din două în două luni, semnează prelungirea împuternicirii. Deci dacă ai vrea să iei măsuri, e foarte greu, pentru că depind de conducerea la nivel central a ANP”, a spus atunci ministrul.

Raluca Prună preciza că pentru ocuparea acestor posture nu se vor putea înscrie, spre exemplu, magistraţii, deşi înainte de 2009 acest lucru era posibil.

“Legea s-a modificat în 2009 şi condiţiile sunt date de lege, iar eu nu intenţionez să schimb absolut nimic din lege, intenţionez doar să o aplic. Mandatul va fi de patru ani, dar voi introduce criterii de performanţă. Nu voi depuncta pe cel care nu a avut nişte performanţe minime, în sensul că nimeni nu a ieşit la muncă de patru ani, dar aş vrea să îl premiez pe cel care va veni la concurs şi va spune că el a scos persoane aflate în maximă siguranţă la muncă”, a explicat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei spunea, în februarie, că i-a cerut din ianuarie demisia şefului ANP, Claudiu Bejan, însă acesta i-a transmis că “nu întelege să îşi dea demisia” şi că a fost evaluat cu calificativul „excepţional” de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc.

Tot atunci s-a discutat şi despre o eventuală demitere a lui Claudiu Bejan, pentru modul în care a gestionat situaţia lucrărilor ştiinţifice din penitenciare.

Directorul ANP spunea, la bilanţul instituţiei, că nu crede că este responsabil de modul cum îşi face treaba comisia de liberare condiţionată şi că a pus la dispoziţia Corpului de Control al premierului toate documentele solicitate în cadrul verificărilor privind publicarea unui număr mare de lucrări ştiinţifice de către deţinuţi pentru a beneficia de reducerea pedepselor.

Ministrul Justiţiei preciza atunci că, dacă în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deţinuţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.