Procurorul Mircea Negulescu, suspendat din DNA - Serviciul teritorial Ploieşti, este audiat, marţi, în calitate de martor, de către magistraţii instanţei supreme, într-unul dintre dosarele în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie alături de procurori şi şefi de Poliţie din Prahova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este cel mai nou dosar în care este urmărit penal Sebastian Ghiţă şi a pornit de la un alt dosar, deschis de procurorul Mircea Negulescu înainte de transferul acestuia la DNA Ploieşti, în perioada în care era procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

La acea vreme, Mircea Negulescu a deschis o investigaţie privind deşeurile toxice de pe nava Flaminia, în rechizitoriul întocmit în acel dosar arătându-se că persoane şi firme din Prahova ”coordonau transporturi de reziduuri toxice (…) pentru a fi depozitate şi prelucrate” în Prahova, iar de la acea anchetă s-a ajuns ca unul dintre suspecţi, Răzvan Alexe, cunoscut în judeţul Prahova drept un apropiat al PSD şi al familiei fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, să îl denunţe pe Sebastian Ghiţă. Potrivit unor surse judiciare, apropiaţi ai lui Răzvan Alexe coordonau transportul de deşeuri de pe nava Flaminia, iar în urma deschiderii investigaţiei Alexe a făcut mai multe denunţuri la DNA care vizează oameni politici, dar şi persoane care deţin funcţii publice.

Porcurorul suspendat Mircea Negulescu a relatat, marţi, la instanţa supremă, cum a pornit investigaţia privind deşeurile toxice de pe nava Flaminia.

"Nu îmi mai aduc aminte foarte bine faptele. Am luat hotărarea să mă sesizez din oficiu. Am mers la serviciu. M-am dus la procurorul general adjunct Mihailă. I-am adus la cunostinţă o emisiune TV şi faptul că eram contrariat pentru copiii noştri şi intenţia mea de a iniţia un dosar penal în legătură cu acesta. Cred că realizator era Oana Stancu. Se prezenţa decontaminarea unui vas numit Flamidia!?. Una din societătile care urmă să se ocupe se numea Eco Master, administrată de un domn Răzvan Alexe, nume care la data respectivă nu îmi spunea nimic. După ce am văzut reportajul am mers la serviciu. Domnul procuror general Tudose se afla în concediu de odihnă sau în delegaţie. Am hotărat să port această discuţie cu procurorul adjunct Mihailă Aurelian", a relatat Negulescu în instanţă, explicând cum a început investigaţia care în final a dus la dosarul în care poliţişti şi procurori cu funcţii de conducere în judeţul Prahova să fie urmăriţi penal şi apoi trimişi în judecată pentru corupţie. 

El a susţinut că a mers la procurorul general adjunct Aurelian Mihailă de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, căruia i-a comunicat că vrea să înceapă o anchetă.

"Acesta m-a întrebat că nu ştiu cine este Alexe Răzvan, precizându-mi că este omul de casă al lui Cosma Mircea, acesta din urmă fiind preşedintele, la acea dată, cred, al Consiliului Judeţean Prahova. Un om cu foarte multă influenţă politică. Arăt că inculpatul Mihăilă nu mi-a solicitat în mod expres să nu demarez o anchetă pe tema precizată. Eu am dedus, din atitudinea acestuia, care era evidentă, că nu doreşte demararea unei anchete. Orice procuror poate să facă sesizare din oficiu ...Nu am făcut asta pentru că erau fapte de evaziune fiscală şi era de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunal. Am discutat cu dânsul, cu procurorul general Tudose şi i-am spus de atitudinea lui Mihăilă şi am demarat anchetă. Procesul a fost întocmit de un poliţist la Parchetul de pe langă Tribunalul Ploieşti, dar am decis în urma discuţiei cu procurorul general Tudose  să ajungă la mine la parchetul Curţii de Apel Ploieşti. În urma discuţiei pe care am avut-o cu domnul procuror Tudose, am stabilit ca această cauză să fie lucrată confidenţial. Ştiam de dosar doar eu şi domnul Tudose şi încă trei ofiţeri de poliţie. Urmare a relatărilor mele despre atitudinea inculpatului Mihăilă legat de demararea acestei cauz, aceasta a fost convingerea mea, că şi procurorul general Tudose a avut aceeaşi reprezentare ca şi mine, în sensul că incupatul Mihăilă nu trebuia să ştie nimic despre ce urmează să se întâmple în dosar. Şi aşa s-a şi întâmplat. Tudose a avut acces la orice act din acel dosar, inclusiv interceptări", a mai spus în instanţă Negulescu.

Iniţial, dosarul privind deşeurile toxice a fost investigat la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, după ce a fost preluat de la Parchetul Tribunalului Prahova, iar ulterior procurorii PCA Ploieşti au declinat cauza către DIICOT Ploieşti. La acel moment, procurorii DIICOT au făcut verificări în localitatea Târgşoru Vechi din judeţul Prahova, unde au existat informaţii că deşeurile ar fi putut fi depozitate, însă nu au găsit nimic, motiv pentru care au clasat dosarul. După închiderea acestei anchete, la DNA Ploieşti a fost deschisă o altă investigaţie, care viza numeroşi procurori şi poliţişti cu funcţii de conducere în Parchete din Prahova, dar şi în IPJ şi DGA Prahova. Iniţial, acea cauză a fost clasată, ulterior procurorii DNA cerând Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi obţinând redeschiderea cauzei în care Sebastian Ghiţă a fost pus sub acuzare alături de procurorii şi şefii din Poliţie acuzaţi că apărau interele fostului deputat.

Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploieşti, după ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti. El a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploieşti. El este procurorul care a anchetat şi a făcut rechizitoriul în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, numeroşi oameni de afaceri ale căror firme au avut în ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judeţean Prahova, dar şi Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova. De asemenea, Negulescu a fost procuror de caz în unul dintre dosarele de corupţie în care este acuzat fostul deputat Sebastian Ghiţă. De altfel, în una dintre ultimele sale apariţii la DNA Ploieşti, Ghiţă a lansat un atac public la adresa procurorului Negulescu, fapt care s-a repetat şi în înregistrările pe care fostul parlamentar le-a dat publicităţii prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează, după dispariţia sa.  În prezent, Negulescu este suspendat din funcţie şi este vizat de trei acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare, imputându-i-se, printre altele, că ar fi cerut unui alt procuror informaţii privind interceptări dintr-un dosar.

În dosarul în care Negulescu este audiat marţi ca martor, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în 29 iunie 2016, alături de procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, de fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi de fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploieşti, între luna iunie 2013 şi primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să facă urmărirea penală. ”Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercită efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, arăta DNA. În schimbul informaţiilor pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă ar fi promis, pe de o parte, şefului Poliţiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, Ghiţă ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, susţineau anchetatorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.