Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, în legătură cu unele înregistrări video în care Sebstian Ghiţă spune că a participat la petreceri cu şefa DNA, că ar fi fost făcute unele montaje pentru a servi unor emoţii colective şi a introduce un "proiect de lege penibil”, pentru a veni cu un act de clemenţă, pornind de la ideea că nu poţi avea încredere în magistraţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat cum comentează afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă, judecat pentru fapte de corupţie, că a fost la petreceri private cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Coduţa Kovesi, Augustin Lazăr a spus: „Nu aş dori să comentez aceste fapte, pentru că nici nu este clar că este aşa”.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a precizat că a văzut şi variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoţii colective care, din păcate, se produce în aceste zile în România.

„Au fost făcute pentru a introduce acest proiect de lege penibil, susţinut de o emoţie colectivă, care este clar că este generată. Adică ideea generală este că nu poţi avea încredere în magistraţi, că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemenţă, să corectăm noi ce fac greşit magistraţii. Este fals, aşa ceva nu există. Magistraţii instanţelor, ai Ministerului Public sunt oameni serioşi, noi trebuie să avem încredere în justiţie că este o justiţie europeană. Se va vedea la sfârşitul fiecărui dosar dacă există vinovăţii sau nu există vinovăţii, există oameni condamnaţi, oameni achitaţi definitiv. Lucrurile astea se vor clarifica şi fiecare va răspunde pentru ceea ce a făcut”, a mai spus Lazăr.


În legătură cu dosarul deschis după înregistrările video ale lui Sebastian Ghiţă, în care procurorii PICCJ fac cercetări in rem pentru abuz în serviciu, Augustin Lazăr a spus că există un plan de anchetă şi procurorul de caz continuă meticulos toate verificările.

„Din unele verificări care s-au făcut, şi au fost făcute public, s-a putut vedea că, spre exemplu, avionul care a mers în Indonezia (pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, n.r.) a fost plătit de Poliţia Română, s-a prezentat toată procedura desfăşurată la acea dată. Lucrurile sunt foarte clare, oricine ar spune altceva … Sigur că oricine vrea să dramatizeze pe posturile de televiziune, o poate face, dar adevărul este unul singur, cel care a fost prezentat de două instituţii, de Ministerul Public şi de Poliţia Română. Nu aş vedea o conspiraţie aşa de mare încât să se asocieze sute de oameni să facă o conspiraţie pentru a demonstra un neadevăr”, a precizat Lazăr.

Întrebat dacă declaraţia pe care fostul preşedinte Traian Băsescu a dat-o în dosar a clarificat unele aspecte aflate în anchetă, Lazăr a spus: „Fără îndoială că orice probă administată în cauză este de natură să clarifice problemele”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost audiat marţi în calitate de martor în dosarul deschis în 4 ianuarie, în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu, faptele cercetate fiind legate de înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă, prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează.

De la dispariţia lui Sebastian Ghiţă, în urmă cu o lună, România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat, a difuzat mai multe înregistrări cu acesta, care face acuzaţii grave la adresa procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. 

Ghiţă a susţinut că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem" sau că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, "la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român".

Ghiţă a vorbit şi despre legăturile sale cu şefa DNA, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a arătat mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, fostul deputat fiind atunci dat în urmărire naţională. În 10 ianuarie,  instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.