Aproape 150 de procurori şi 160 de poliţişti au participat, în cadrul unui proiect, la sesiuni de informare privind infracţiunile motivate de ură faţă de persoanele LGBTI. Proiectul are o finanţare de aproape 1 milion de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”147 de procurori şi 160 de poliţişti au participat la sesiuni de formare pe tema investigării infracţiunilor motivate de prejudecată şi a promovării drepturilor persoanelor LGBTI, organizate de Asociaţia Accept şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul proiectului  «Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenţei CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen»”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al Ministerului Public

Sursa citată a precizat că sesiunile de formare comune pentru procurori şi poliţişti s-au derulat în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023, formatorii fiind procurorii PÎCCJ Oana Chichernea şi Răzvan-Horaţiu Radu, psihologul Alex Ciucu şi avocata Iustina Ionescu, specializată în drepturile omului.

Potrivit documentului citat, sesiunile au fost organizate pentru a îmbunătăţi nivelul de înţelegere de către specialiştii din instituţiile de aplicare a legii a nevoilor şi problemelor specifice cu care se confruntă victimele LGBTI ale infracţiunilor motivate de ură.

”Tematica cursurilor a vizat modalităţi eficiente de identificare şi investigare a acestor infracţiuni. În mod concret, un subiect de interes major a fost cel al abordării centrate pe victimă în investigarea cauzelor având ca obiect infracţiuni motivate de ură, în cadrul celor 16 sesiuni de formare fiind prezentată cazuistică în domeniu. Necesitatea formării sistematice a forţelor de ordine şi a magistraţilor este indicată în deciziile Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei în cadrul monitorizării executării hotărârii CEDO în cauza MC şi AC împotriva României (2016), prin care s-a solicitat României implementarea de urgenţă a unei reforme a sistemului de investigare şi anchetă a infracţiunilor motivate de ură”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, formarea profesională a procurorilor este o condiţie în vederea aplicării standardelor europene în materie şi pentru îmbunătăţirea accesului la justiţie şi câştigării încrederii în actul de justiţie penală.

”Evaluarea realizată la finalizarea sesiunilor de formare a confirmat nevoia procurorilor şi poliţiştilor, beneficiari direcţi în cadrul proiectului, de dobândire a unor cunoştinţe profesionale specializate şi aprofundarea tehnicilor de investigaţie în domeniu”, precizează comunicatul de presă.

Proiectul „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenţei CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen” este implementat de Asociaţia ACCEPT în parteneriat cu Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2023.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 937.819 euro oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este să îmbunătăţească executarea deciziilor CEDO şi aplicarea recomandărilor ECRI în România pe criteriile orientării sexuale şi identităţii de gen.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.