Tribunalul Bucureşti a găsit nereguli în cazul a peste 2.500 dintre persoanele care au semnat în semn de susţinere pentru candidatura lui Cristian Popescu Piedone, unele ce ţin de vârstă sau naţionalitate, acesta fiind motivul respingerii candidaturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Examinând listele de susţinători înaintate de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 4 - Sector 4 (în copie şi original), tribunalul constată că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege decât pentru un număr de 2.550 de susţinători”, se arată în motivarea deciziei prin care Tribunalul a respins candidatura lui Cristian Popescu Piedone pentru Primăria Sectorului 4.

”Pentru diferenţa până la 5.076 susţinători, tribunalul a observat că pentru o parte dintre aceştia nu sunt respectate cerinţele legale privind menţionarea în cuprinsul listelor a sectorului în care aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa, conform art. 51 alin. 3 menţionat mai sus”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, mai notează judecătorul, ”tribunalul a constatat şi lipsa menţiunii datei de naştere pentru o altă parte dintre susţinători sau neîndeplinirea vârstei ce le conferă dreptul de a vota, precum şi lipsa menţiunii cetăţeniei”.

Instanţa de judecată mai notează că, atâta vreme ”cât timp modelul listei de susţinători este stabilit prin Hotărâre de Guvern (H.G. nr. 1/2016), fiind un act public ce se află sub incidenţa Codului penal, această listă trebuie completată la toate rubricile, completarea eronată sau omisiunea completării anumitor rubrici atrăgând nevalabilitatea listei respective cu privire la acei susţinători pentru care lista nu cuprinde toate menţiunile prevăzute de lege. În consecinţă, tribunalul a analizat listele de susţinători verificând completarea tuturor rubricilor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1/2016, coroborat cu art. 51 din legea nr. 115/2015”.

În concluzie, instanţa arată că Piedone este în situaţia în care nu mai îndeplineşte cerinţele legale, respectiv nu deţine numărul minim de susţinători.

Instanţa a admis, marţi seară, apelul avocatului Gheorghe Piperea împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4.

Tribunalul Bucureşti "respinge candidatura intimatului Popescu Cristian Piedone pentru funcţia de primar al Sectorului 4 Bucureşti. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei civile apelate", se arată în hotărâre, care este definitivă.

"Sunt surprins şi trebuie să recunosc că, uneori, justiţia face dreptate în România. Stau în sectorul 4 şi trec de două ori pe zi pe lângă Colectiv. Cei de la Tribunalul Bucureşti s-au uitat peste semnăturile depuse pe Piedone. Aparent sunt în regulă, dar, prin sondaj, se observă că se repetă acelaşi stil de semnătură. Cred că pe asta a mers judecătorul", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru News.ro.

El a adăugat că Piedone a fost condamnat moral de cei 35.000 de oameni care au ieşit în stradă dupa tragedia de la Colectiv.

"Mai este o problemă de incompatibilitate. Primăria Sectorului 4 s-a constituit parte civilă în proces şi a cerut 100 milioane de euro daune morale. Dacă ar fi putut participa la alegeri, Piedone ar fi câştigat. Era pârât şi incompatibil, lucru absurd, ar fi trebuit să dea socoteală pentru această sumă", a mai spus Gheorghe Piperea.

Duminică, Judecătoria Sector 4 respinsese cele zece contestaţii, majoritatea ale victimelor din Colectiv, faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone ca independent la alegerile locale din iunie, hotărând ca fostul edil să rămână în cursa pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4.

Contestaţiile faţă de candidatura lui Piedone au fost depuse de Adrian Victor Dobre, Sorin Gabriel Lazăr, Mariana Oprea, Luminiţa Izabell Georgescu, Mario Cezar Marin, Cezar Victor Marin, Bogdan Nicu Domniţanu, Gabriel Alexandru Popescu, Gheorghe Piperea şi Nicolae Mircea Iosipescu Zambra.


Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 susţineau, în motivarea sentinţei, că nu poate fi cenzurată candidatura lui Piedone din motive de moralitate, ci doar dacă există condiţii obiective.

În absenţa unor motive legale care să-l împiedice să candideze, locuitorii din Sectorul 4 sunt singurii în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al acestuia, se arăta în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 4.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a anunţat, miercuri, 13 aprilie, că şi-a depus candidatura ca independent pentru un nou mandat de edil al acestui sector după ce, iniţial, a susţinut că se retrage din viaţa publică în urma punerii sub acuzare.

În 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcţia de primar al Sectorului 4, după ce mii de oameni i-au cerut în stradă să plece, în urma tragediei din Clubul Colectiv. Piedone a spus atunci că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul unui comunicat, că este "de profesie om".

Cristian Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 şi până la demisia din noiembrie 2015. Atât în 2008, cât şi în 2012 a candidat ca membru PC. El a mai fost şi membru UNPR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.