Preşedintele unei asociaţii de revoluţionari şi unul dintre consilierii Secretariatului de stat pentru revoluţionari erau persoanele care se ocupau, pe linia influenţei, de facilitarea obţinerii în mod nelegal a certificatelor de revoluţionar de către cei care plăteau pentru acest lucru, arată Parchetul instanţei supreme în referatul cu propunere de arestare preventivă a fostului secretar de stat Adrian Sanda şi a altor şase persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele care vor fi prezentate magistraţilor cu propunerea arestării preventive sunt Adrian Sanda, Denisa Corina Tănase şi Cristina Valentina Cechi pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi o infracţiune de abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii cer arestarea lui Mihail Valentin Gadină, pentru două fapte de trafic de influenţă, Andreea Dragomir, pentru o faptă de trafic de influenţă, Gheorghe Neagu, pentru cinci fapte de trafic de influenţă şi Ionel Iosef pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).

În acelaşi dosar, anchetatorii au luat măsura controlului judiciar faţă de Ciprian Albert Arănuşi, pentru trafic de influenţă, Ştefan Păduraru, pentru cumpărare de influenţă, Cristian Adam, pentru cumpărare de influenţă (sub forma complicităţii), George Avram şi Ioan Blaga, pentru cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Anchetatorii Parchetului instanţei supreme notează în referatul transmis judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti că Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari,  aceea de "Luptător cu Rol Determinant”.

Această distincţie era atribuită celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului. 

Acest aspect, notează anchetatorii, a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Pentru că este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” să fi desfăşurat acţiuni revoluţionare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei,  mai multe asociaţii de revoluţionari din ţară au depus la nivelul SSPR cereri şi documentaţie aferentă, în vederea includerii şi altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, altele decât Deva, Buzău, Herculane, Târgovişte, Brăila, se mai arată în referat.

"În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinat la revoluţia din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din inculpaţii Sanda Adrian (secretar de stat, preşedinte al Comisiei), Tănase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (şefa Departamentului pentru revoluţionari, membru), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii", susţin procurorii.

Ei mai arată că, prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul Secretariatului a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru includerea lor, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.

În consecinţă, susţin anchetatorii, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.

Din analiza probelor, arată PICCJ, a reieşit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

Astfel, notează procurorii, s-a stabilit că Gheorghe Neagu, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Valentin Gadină, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - Departamentul pentru revoluţionari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta şi-a exercitat influenţa asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării şi implicit a obţinerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de  “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, spun anchetatorii.

Totodată, Ionel Iosef, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, şi-ar fi exercitat influenţa atât asupra Denisei Corina Tănase, cât şi asupra Andreei Dragomir, angajat al CPRD, mai arată procurorii.

Iosef cerea diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie”, precizează anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.