Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii "îşi manifestă dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public", a unor opinii privind "modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să îşi desfăşoare activitatea şi indicarea unei soluţii ce ar trebui pronunţată cu privire la acţiunea disciplinară exercitată". Reacţie vine după afirmaţii făcute de liderul PNL, Ludovic Orban, privind acţiunea Inspecţiei Judiciare faţă de procurorii care au anchetat dosarul violenţelor din 10 august.
Preşedintele CSM arată, într-un comunicat de presă referitor la atitudinea publică a Partidului Naţional Liberal exprimată prin comunicatul de presă emis la data de 15.01.2019, privind sesizarea cu acţiunea disciplinară de către Inspecţia Judiciară în legătură cu activitatea unor procurori cu ocazia evenimentelor din 10 august 2018, că "îşi manifestă dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public a unor astfel de opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să îşi desfăşoare activitatea şi indicarea unei soluţii ce ar trebui pronunţată cu privire la acţiunea disciplinară exercitată".
"Preşedintele Consiliul, respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei, atrage atenţia cu privire la necesitatea unei abordări echilibrate şi rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi a independenţei justiţiei şi reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil, care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie", se arată în comunicatul CSM.
De asemenea, preşedintele CSM subliniază că "analiza vinovăţiei şi sancţionarea disciplinară a procurorilor este atributul exclusiv al Secţiei pentru procurori, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în situaţia exercitării căii de atac".
Liderul PNL, Ludovic Orban, afirma, într-un comunicat de presă transmis marţi, că "este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă".
"Anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligaţie legală a procurorilor, singurii care sunt abilitaţi de lege şi Constituţie să desfăşoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi de agresarea brutală a manifestanţilor paşnici. Afectarea integrităţii fizice a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită. În această situaţie, singurul mod de a înţelege decizia Inspecţiei Judiciare este acela că avem de a face cu o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor", susţinea Ludovic Orban.
Conform acestuia, PNL a evitat să se pronunţe asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar consideră că acest caz este "unul extrem de grav care priveşte integritatea fizică a cetăţenilor acestei ţări".
"A scăpa cu basma curată vinovaţii pentru violenţele din 10 august 2018 echivalează cu a anula pentru toţi cetăţenii drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie, precum dreptul la viaţă şi la integritatea fizică pe care statul român este obligat să le garanteze. Îmi exprim speranţa că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înţelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecţia Judiciară şi vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraţilor pentru a-şi îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism şi determinare, dar şi un semnal către toţi cetăţenii români că le sunt respectate drepturile şi libertăţile constituţionale", afirma Ludovic Orban.
Inspecţia Judiciară i-a cercetat disciplinar pe şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, Gheorghe Cosneanu, şi pe procurorii Codruţ Mihalache şi Bogdan Ciprian Pîrlog, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru nerespectarea dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, în legătură cu dosarul violenţelor din 10 august.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.